Osiris napisał(a):Quinque napisał(a): Ale mnie nie bardzo interesują twoje urojenia. Protestanci popełniał zbrodnie bo odrzucili prawowierną ortodoksję czyli katolicką. A na moje pytanie nie raczyłeś udzielić odpowiedzi
Pytałeś o negatywne skutki kolonizacji i sam piszesz, że protestanci popełniali zbrodnie. Protestanci to też chrześcijanie więc sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Więc po kiego grzyba się pytasz?
Protestanci to po pierwsze heretycy. Więc ich zbrodnie są ich zbrodniami i ich wyznania
Rodcia napisał(a):Katolicy nigdy nie popełniali zbrodni a inkwizytorzy byli szlachetni i wielkoduszni
Weź do chuja pana w końcu poczytaj na temat inkwizycji i nie zawracaj mi gitary. Bo było już ci tłumaczone czym inkwizycja była. A i dużo bardziej wolał bym trafić na takiego inkwizytora jak np. Papież Św. Pius V niż na sąd świecki. Notabene liczba tzw. Ofiar inkwizycji do 2019 roku wynosi raptem 6 tyś osób. A liczba ofiar świecko humanistycznej rewolucji francuskiej w przeciągu 10 lat to jakieś 100 tyś ludzi
Rodica napisał(a):Najwięksi zbrodniarze tacy jak Hitler czy Himmler pochodzili z katolickich domów, w których wychowywano ich w duchu katolickich wartości czyli posłuszeństwa, dyscypliny i chłodu emocjonalnego
No i zbrodnie popełniali na wskutek odrzucenia wiary katolickiej