Marlow napisał(a):Teista napisał(a): Cześć oddajemy też kapłanom i lekarzom, ale cześć należną i to dokładnie opisano w ST.
To ja mam takie male pytanko:
- komu oddają cześć ortodoksi pielgrzymujacy do grobu, Szymona syna Jochaja w Lag ba Omer?
I może jesszcze jedno pytanko:
- dlaczego niektore przypadki nieczystości można "anihilować" poprzez kontakt np z fredzlami szala cadyka, nie tylko u chabad lub. takie rzeczy do dziś mają miejsce... i jak to się ma do rzekomego zakazu " kultu świetych" czy co tam jeszcze humanistyczne matołki sobie wymyślą....?
Nie wiem czy nie marnuję czasu odpowiadając. Ostatnio zrąbałeś na funty mój post o Pacellim i na tym poprzestałeś. Zaryzykuję, nic mi nie będzie jak znów nazwiesz mnie "dzieckiem Neostrady" czy „ wybitnie utalentowanym cymbałem uniwersalnym”. Jedziemy.
Cytat:- komu oddają cześć ortodoksi pielgrzymujacy do grobu, Szymona syna Jochaja w Lag ba Omer?Nie wiem, zapytaj tych co tam pielgrzymują. Podejrzewam, że jest dla nich autorytetem albo mesjaszem, jednym z wielu zresztą. W końcu miał duży wpływ na obecną postać Talmudu, który dla żydów teraz jest ważniejszy od Tory. Może dlatego, że od momentu zburzenia II świątyni żydzi stracili kontakt z Bogiem i wybierają sobie rozmaite autorytety do czczenia. Każda religia ulega degeneracji w czasie i zabobonne praktyki pojawiły się nie tylko w chrześcijaństwie, a także w judaizmie. Całowanie stuły, dotykanie frędzli… Frędzle były częścią talled, symbolizowały Boga, a spojrzenie na frędzle miało przypominać o przykazaniach (Lb 15,37). To był symbol i nic więcej. W Torze nie ma wzmianki o nadprzyrodzonych własnościach frędzli. I jeszcze jedno. Jeśli żyd jest nieczysty to nie może dotykać kapłana i innego żyda i jego szat, więc ta tradycja, o którą pytasz nie jest „anichilowaniem nieczystości przez kontakt”. Wszystkie religie obrastają w tradycję, prowadzi to do absurdalnych sytuacji. Dotyczy to nie tylko religii katolickiej ale każdej. Poniżej załączam link do postu. Może tematów tam zamieszczonych nie podałem z zachowaniem chronologii, jednak nie zamierzałem tworzyć analizy historycznej, a tak po prostu pisałem, dla śmiechu.
https://ateista.pl/showthread.php?tid=18...#pid653974