zefciu napisał(a):Cytat:Czy jego słowo dotyczyło tylko wycinka czasu?Ależ oczywiście. Wiele słów w Biblii dotyczy jakichś konkretnych wycinków czasu. Nie wiem, czemu miałoby być inaczej?
To jest najgłupsza wymówka w dziejach. Zamiast zabraniać od razu niewolnictwa, które jest złe, ażeby w przyszłości państwo żydowskie było przykładem postępu. To nie, BÓG jakże wrzemogogący na to wynika, musiał dostosować się do kultury ludzi. Człowieku, ostateczne rozwiązanie kwestii żydoskiej też było dla szczególnego wycinka czasu. Bo normalnie to by humanitarnie ich zabijali, w miłej atmosferze, z basenami i placami zabaw za oknem ośrodka do eutanazji.
Wygląda jakby to Bóg był stworzony pod dany okres, a nie na odwrót. Bo przecież skoro Bóg zabrania czegoś, to czemu ja mam się go słuchać, dalej będę zabijał zwierzęta ku jego chwale bo to jest modne u cywilizacji naokoło. Bóg chyba z pół biblii przeznaczył na karanie żydów za nieposłuszeństwo, za rzeczy które były częścią ich "kultury" na dany okres czasu. Genialne.
Wgl, Ben Shapiro został pięknie (według mnie) rozłożony za tego typu wymówkę.
Cytat:Obelgi - to argumenty tych, którzy nie mają argumentów ~ Jean-Jacques Rousseau
Jak mówi rzymska zasada na której są zbudowane prawa naszej cywilizacji "nemo iudex in sua causa" (Nikt nie jest sędzią w własnej sprawie) Nawołuje do kierowania się w dyskusji tą zasadą. Pomaga.