anbo napisał(a): Szkoda, że nie napisałeś jakie.No przecież sam wskazałeś te efekty. Efekty takie, że Adam nie umiera biologicznie w tym samym dniu. Uważasz, że autor biblijny celowo napisał, że Bóg skłamał?
Cytat:Jeśli nie chce ci się sprawdzić, to nie chce ci się sensownie dyskutować.No nie. Od sprawdzania Twoich źródeł, to jesteś Ty. Ja sprawdzam swoje.
Cytat:Nic nie napisałem o tym, jak tę biblijną opowieść rozumiem w sensie, co według mnie autor chciał powiedzieć. Napisałem tylko, co wynika z dosłownego rozumienia tego tekstu.No Tobie wynikła jakaś gra komputerowa. Zbierasz power-upa i dostajesz nowego skilla. Ale chyba nie o tym traktują natchnione księgi Pisma Świętego.
Cytat:Bez tego człowiek długo nie pożyje. Ty nie pijesz?Ale wiesz, że w języku polskim istnieją homonimy. Czasem nawet o pokrywającym się znaczeniu (jak „pies” i „pić”).
Cytat:Poprzez chrzest ochrzczony przyjmuje uczestnictwo w nowym życiu w Chrystusie. Możesz wyjaśnić przystępnym językiem, co to znaczy "uczestnictwo w nowym życiu w Chrystusie"?Znaczy to tyle, że możemy przejść tę samą drogę, co Chrystus – przez śmierć i zmartwychwstanie.
Cytat:Czyli przed śmiercią Jezusa nie było takiej możliwości, a teraz jest, tak?Tak.
Cytat:Dobrze by było, gdybyś wyjaśnił przystępnym językiem, co to znaczy "komunia z Bogiem".Którego ze słów nie rozumiesz?