Fizyk napisał(a):Maciej1 napisał(a): Jeżeli zaś twierdzisz, że "jest prawdziwa" to ją udowodnij. Czyli udowodnij następujące twierdzenie: "jest absolutnie niemożliwe zbudowanie nad płaską powierzchnią takiego urządzenia/konstrukcji/przyrządu/modelu, który by sprawiał, że obserwator na płaskiej powierzchni widziałby światła na niebie tak jak my widzimy je z ziemi"Ej, ale nie zrzucać mi tu ciężaru dowodu.
Oczywiście tego twierdzenia nie zdołasz udowodnić. Bo jest fałszywe. W zadaniu zbudowania nad płaską powierzchnią takiego "urządzenia/modelu" nie ma nic wewnętrznie sprzecznego stąd taka konstrukcja jest możliwa. Bo to co nie jest wewnętrznie sprzeczne- jest możliwe do zaistnienia.
To na płaskoziemcach ciąży wskazanie takiego modelu firmamentu, który odtwarza obserwacje nieba. I jakoś nikt poza etap wymachiwania rękami z okrzykami "jakoś na pewno się da" nie wyszedł.
Ale mimo to się podjąłem. Fizyku, czy mógłbym Cię bardzo UPRZEJMIE prosić, abyś przeanalizował mój wywód na temat Księżyca i zobaczył, czy nie popełniłem gdzieś luki w rozumowaniu?