Teista napisał(a): Mam modulować swoje wymagania wychowawcze w zależności od wieku dziecka?
Oczywiście. Tzn Teista nie musi. Jego dzieci, jego sprawa. Ale normalni odpowiedzialni rodzice tak właśnie robią. Stawiają dzieciom wymagania trudne, ale możliwe do spełnienia. W każdym wieku inne.
Cytat:porównanie rodzica do Boga. Skąd takie porównanie przyszło ci do głowy??
Hmm...
Jak odpowiedzieć na tak zawiłe i trudne pytanie...?
Może tak:
KKK 239
Cytat:Określając Boga imieniem "Ojciec", język wiary wskazuje przede wszystkim na dwa aspekty: że Bóg jest pierwszym początkiem wszystkiego i transcendentnym autorytetem oraz że równocześnie jest dobrocią i miłującą troską obejmującą wszystkie swoje dzieci. Ta ojcowska tkliwość Boga może być wyrażona w obrazie macierzyństwa , który jeszcze bardziej uwydatnia immanencję Boga, czyli bliskość między Bogiem i stworzeniem. Język wiary czerpie więc z ludzkiego doświadczenia rodziców, którzy w pewien sposób są dla człowieka pierwszymi przedstawicielami Boga. Jednak doświadczenie to mówi także, że rodzice ziemscy są omylni i że mogą zdeformować oblicze ojcostwa i macierzyństwa. Należy więc przypomnieć, że Bóg przekracza ludzkie rozróżnienie płci. Nie jest ani mężczyzną, ani kobietą, jest Bogiem. Przekracza także ludzkie ojcostwo i macierzyństwo, chociaż jest ich początkiem i miarą : nikt nie jest ojcem tak jak Bóg.
Cytat:Jeśli jesteś wierzący to uważaj komu podskakujesz, ja jestem niewierzący, a i tak się Go boję.
Owszem, Teista w Boga najwyraźniej nie wierzy. Co najwyżej w jakiegoś bożka... Potężnego, a przy tym małostkowego, mściwego i złośliwego...
Cytat:Bóg dał ludziom proste prawa,
Dał też Kościół, który te prawa wciąż interpretuje od nowa i odkrywa wciąż nowe ich znaczenia. Jak zakaz niewolnictwa, czy zakaz kary śmierci, które pojawiły się we właściwym dla siebie czasie.
Cytat:Wy Pilaster, wiecie kolego, Wy nie rozumiecie prostej prawdy, że wszystkie religie są fałszywe.
Istnieje taka możliwość. Na pewno większość z nich jest fałszywa. A co najwyżej jedna prawdziwa.