Cytat:To ja właśnie zaproponowałem doświadczenie i nawet go opisałem. Latające samoloty, na różnych wysokościach, nad jednym rejonem ziemi (nad jednym punktem), obserwujące słońce na tle siatki poziomicy. Można ilościowo zbadać jak wychodzą promienie słoneczne z nieba w zależności od wysokości npm. Jeśli zrobią takie doświadczenie, to będą zdumieni. Bo np. jeśli zrobią około zachodu/wschodu słońca to będą takie efekty:Pomysł wydaje się OK. Nad danym miejscem na wysokości 2 metrów i 2000 metrów n.p.m. zapisujemy w sekundach czas zachodu Słońca przy okazji posługując się precyzyjnym urządzeniem do mierzenia wysokości górowania Słońca nad horyzontem. Samolot jednak jest w ciągłym ruchu i pomiar może być nieco zaburzony - tak sądzę. Najlepszym sposobem wydaje się być pomiar stacjonarny. Dobrym miejscem wydaje się być w miarę wysoka góra nad morzem lub otoczona nizinami z kamerą zwróconą na zachód. W okolicach Makarskiej w Chorwacji mamy taką górę tuż przy samym morzu. Można kręcić z plaży jak i ze szczytu w tym samym czasie. W internecie jest mnóstwo kamer LIVE z różnych miejsc na ziemi, może dałoby się znaleźć z jednego miejsca kamery zlokalizowane na bardzo różnych wysokościach, ale mniej więcej z tego samego miejsca.
Pilot na wysokości 15 km: u mnie słonce świeci w tej chwili (przykładowo) 3 stopnie powyżej poziomu.
W tym samymczasie, dokładnie w tej samej chwili pilot tuż nad ziemią (np. kilkanaście metrów nad powierzchnią morza zawieszony helikopter): "co ty mówisz ? niemożliwe! u mnie słońce w ogóle nie świeci. Jest 'pod horyzontem'. Jak więc u ciebie może świecić 3 stopnie nad poziomem?".
Próbowałem coś ustalić na podstawie https://zugspitze.panomax.com/?_ga=2.212...1548780112 gdzie mamy na wys. 3000m bez paru metrów świetnej jakości 360 stopni kamerkę online z zapisem wschodów i zachodów słońca z kilku miesięcy do tyłu. Jednak Słońce wschodzi i zachodzi nad wysokimi górami co bardzo utrudnia ustalenie kiedy słońce faktycznie zachodzi. Musiałoby to się dziać na nizinach lub najlepiej nad morzem.