Fizyk napisał(a): Ach, czyli dalej ignorujemy sporo przykładów, choćby Chorwacja, Schneeberg... Ech.
Czyli dalej kłamiemy, idziemy w zaparte ?
Cytat:Pamiętasz jezioro Pontchartrain? Pamiętasz, jak skwitowałeś tamtejsze obserwacje?
Oczywiście, że pamiętam. Wszystkie pokazane przez Ciebie zdjęcia są zdjęciami w warunkach dużej refrakcji. [najprościej poznaje się to po odbiciach, po "wiszeniu w powietrzu"] Stąd: efekt spłaszczenia narastający wraz ze zmniejszaniem się kąta. Efekt spłaszczenia, który wy bierzecie za "obniżanie się na kuli ziemskiej".
Natomiast obserwacja w warunkach małej refrakcji [ten film, który ja Ci pokazałem] pokazuje idealną zgodność z płaską ziemią.
Cytat:A co tam widać? Widać dokładnie to, czego należałoby się spodziewać na kulistej Ziemi. Dalsze słupy coraz bardziej opadające.
Nie. Na wszystkich pokazanych przez Ciebie zdjęciach widać: dużą refrakcję, w związku z czym dla mniejszych kątów (dalsze obiekty) słupy coraz bardziej spłaszczone.
Cytat:Ale czekaj, wg Ciebie Ziemia jest przecież płaska. Czyli twierdzisz, że obserwujemy efekt symulacji optycznej krzywego na płaskim.
Nie. Obserwujemy efekty dużej refrakcji: spłaszczenie narastające dla małych kątów oraz odbicia ("wiszenie w powietrzu").
Ale jeśli twierdzisz, że "obserwujemy praktycznie idealną symulację kulistego na płaskim" to musisz przeanalizować obraz ilościowo i pokazać zgodność z "kulą ziemską".
Cytat:A jak nie jest, no to jezioro Pontchartrain jest dowodem na kulistość Ziemi.
Na pewno wasze słowa są dowodem na niezrozumienie tego na co patrzycie.
[Bierze się to nie tylko z wyprania rozumu, któremu każdy z nas był poddawany od kolebki (ja także), czyli z "wbijania globusa do głowy", ale także z tego, że jesteście teoretykami, "ludźmi świata wirtualnego i telewizyjnego", nie obserwujecie sami w realnym świecie (gdy się patrzy w realu, w 3D i samemu to widać jeszcze jaśniej to, że ziemia najpewniej jest płaska. Na filmiku widać jednak nieco inaczej niż w realu. Sprawdź samemu ! Gorąco polecam)]