Vanat napisał(a): Wykazałem w ten sposób, że absolutnie nie masz racji.
Oprócz niezrozumienia i złej woli niczego innego nie wykazałeś [zresztą te dwie rzeczy często idą w parze: zła wola zaćmiewa rozum].
Cytat:Tylko cały czas nie potrafisz wskazać gdzie na fotografiach jest to spłaszczanie...
Już dawno to pokazałem, w tym zamkniętym wątku. Znajdź sobie.
Cytat:Nie. Nie widać gołym okiem. W ogóle nie widać.
Widać. Rzuca się w oczy. To nie moja wina, że Ty nie widzisz. Nie bawiłeś się nigdy jako dziecko w zabawę "czym różnią się te dwa obrazki?"
Od razu widać, że obraz z większą refrakcją czyli ten który Ty bierzesz za "schowanie się pod horyzont na kulistej ziemi" jest spłaszczony względem tego na którym jasno i wyraźnie widać, że ziemia najpewniej jest płaska, a w każdym razie na pewno nie jest "kulą o promieniu ok. 6371-6378 km".
Tam gdzie spłaszczenie jest większe tam jest i większa refrakcja. Oczywistość. Uzasadniłem to także i teoretycznie.
Cytat:nie potrafisz go na tym zdjęciu zaznaczyć, mimo moich wielokrotnych próśb. A po innych fotkach potrafisz malować, strzałki, linie, napisy dodawać, a tu nagle nie potrafisz...
Już dawno temu zaznaczyłem. W tym zamkniętym wątku.
Cytat:Nie. Nie pokazywałeś tego w żadnym innym wątku. Przeszukałem wskazany przez ciebie wątek i nic takiego nie znalazłem.
Kłamczuszek z ciebie.
Nieładnie...
Nie kłamię. Pokazałem w tym zamkniętym wątku. To Ty masz złą wolę.