Teista napisał(a): postuluje istnienie stymulatora w postaci danego okresu, którego charakter przecież warunkują ludzie, więc Bóg dostosowuje się do danego okresu mając na względzie charakter epoki czyli charakter dominującego typu człowieka.Brednie. Ludzie żyjący tysiąc, dziesięć tysięcy, czy nawet sto tysięcy lat temu (ale milion to już nie), w niczym się nie różnili od ludzi dzisiejszych, byli dokładnie takim samym "typem człowieka". Ale warunki cywilizacyjne w których żyli, były bardzo drastycznie różne.

Możliwość kształtowania przez ludzi swojego otoczenia cywilizacyjnego jest bardzo ograniczona. To byt określa świadomość, a nie na odwrót.
Cytat: rodzice czasem mają wygórowane ambicje i coś takiego źle się kończy dla rodziców i dzieci,
No właśnie. A Bóg, jako Ojciec doskonale wie, jakie "ambicje" (likwidacja niewolnictwa w epoce żelaza, likwidacja kary śmierci w XIX wieku) by były zbyt wygórowane i skończyłyby się źle.
Cytat:Cytat:Na naukach Jezusa zbudowano cywilizację, która jako pierwsza wyrwała się z pułapki maltuzjańskiej i osiągnęła poziom produkcji, pozwalający na likwidację niewolnictwa, i zredukowanie poziomu przemocy do praktycznego zera.
Stanowczo zaprzeczam.
Tako objawił Teista w nieomylności swojej, zatem to prawda.
Cytat:Naszą cywilizację zbudowano nie na nauce Jezusa, a na chciwości.
W innych cywilizacjach chciwości nie było.

Cytat: Jak myślę o kolonializmie to mi wstyd, że jestem Europejczykiem.
No właśnie. A muzułmanom, Chińczykom, Hindusom, etc - nie jest wstyd
Cytat:Siłą napędową naszej cywilizacji jest chęć szybkiego wzbogacenia się, a cel uświęcał środki.
Inne cywilizacje nie próbowały się wzbogacać.

Cytat:Jak myślę o kolonizacji Australii, Meksyku to spuszczam z pokorą głowę,
A co tam Teista w tych krajach nabroił?
Cytat:. W Konstytucji 3 maja jest zapis o uwolnieniu chłopa.
W Konstytucji 3 maja nie ma takiego zapisu.
Cytat: Z jakiego powodu zlikwidowano w USA niewolnictwo.
Z takiego samego jak we wszystkich innych krajach. Po wyjściu z maltuzjanizmu, stało się niewolnictwo obciążeniem dla gospodarki. Nawet gdyby Południe wygrało wojnę secesyjną, to i tak by zniosło niewolnictwo, najdalej po kilku latach.