Vanat napisał(a): Jezu Maciej, ale ty masz infantylne wyobrażenia o świecie fizycznym...
Ty nie patrzysz na obiekt pod powierzchnią wody. Ty patrzysz na obiekt który nie jest pod żadna powierzchnią. Ani za żadna szybą. Jedyne przez co patrzysz to szereg warstw powietrza ułożonych poziomo, o różnej temperaturze. Zmodyfikuj swój dziecinny wykresik to może będzie obrazował cokolwiek podobnego do zjawisk uchwyconych na zdjęciu.
Dlatego na swoim dziecinnym wykresiku analizowałem oko patrzące spod wody. I nawet to podkreślałem.
A dlaczego tak analizowałem? A właśnie także (między innymi, bo nie tylko) dlatego, że spłaszczenia przy spoglądaniu odwrotnym (oko nad wodą, patrzy w wodę) nie muszę analizować i udowadniać teoretycznie, bo wystarczy pokazać: człowiek stojący po pas w wodzie ma skrócone nogi.
"Szereg warstw" także nie ma znaczenia, bo by uchwycić zasadę wystarczy "uśrednić" ten "szereg warstw". Gdybyś miał kwestię dobrze przemyślaną, to byś to rozumiał, rozumiałbyś, że "szereg warstw" niczego nie zmienia (jeśli chodzi o efekt zasadniczy, czyli spłaszczenie)
Cytat:Pionowe ściany powietrza o radykalnie innych parametrach...
Nie pionowe, tylko poziome i nie "ściany" tylko warstwy.
Cytat:Nogi osoby stojącej w wodzie...
Refrakcja umie tylko spłaszczać...
Być może jest to przykre dla Ciebie, ale taki układ optyczny (a właśnie taki jest nad ziemią) umie tylko spłaszczać. Nic na to poradzić nie mogę, ale człowiek stojący w wodzie ma nogi skrócone. Analogicznie wieża Rogers Centre ma "spłaszczone nogi", co widać po spłaszczonej kopule Rogers Centre.
Naprawdę nic na to nie poradzę, ale tak jest i tak być musi. Nie może być "rozciągnięcia". Przykro mi. Bo obie sytuacje co do zasady są dokładnie takie same: nogi (człowieka i wieży) stoją w ośrodku optycznie gęstszym.
Cytat:Soczewka w twoim aparacie też chyba potrafi tylko spłaszczać i dlatego widzisz tylko plaska ziemie
Jest Ci bardzo wesoło. Jak to mówią "smieje się głupi do sera". Nie chcę Ci zaburzać tej radości, ale pragnę zauważyć, że soczewka jest jednak innym układem optycznym. Natomiast taki układ optyczny jaki omawiamy przy okazji dalekich widoków umie tylko spłaszczać.
Rusz d...w teren, zacznij obserwować samemu dalekie widoki, a natkniesz się na spłaszczenie. Rzeczywistość potwierdza wszystko to co ja piszę.

![[Obrazek: biggrin.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/biggrin.gif)