Maciej1 napisał(a):Ależ wziąłem to pod uwagę dobierając zdjęcie. Wziąłem pod uwagę proporce o których piszesz, bo wiem, że to WAŻNE. Jeśli uprościmy nasze wyobrażenie o platformie do prostopadłościanu to okaże się, że patrzymy na platformę niemal pod tym samym kątem na zdjęciu jednym jak i drugim. I nie ma to znaczenia czy patrzymy z tyłu czy z przodu skoro platforma jest prostopadłościanem, bo efekt będzie taki sam.Ziemowit napisał(a):Czyli jednak muszę pokazywać zdjęcia i tłumaczyć rzeczy oczywiste.Cytat:Cytat:Abyś mógł porównywać zdjęcie bliskie (czyli nazwijmy je "oryginałem", bo przy bliskim ujęciu refrakcja nie zniekształca w sposób istotny) ze zdjęciem dalekim (celem analizy proporcji) to musisz patrzeć w obu przypadkach dokładnie z tego samego kierunku.
[Co więcej: warunek podkreślony i wytłuszczony powyżej jest tylko warunkiem koniecznym. Nie jest warunkiem wystarczającym. Ponieważ jeżeli np. zdjęcie bliskie jest "zbyt bliskie" to dochodzą efekty głębi, istotne przy zbyt bliskim spojrzeniu. Ale mniejsza o to. Warunek konieczny musi być spełniony.]
Już zrozumiałeś? Czy też muszę Ci wklejać różne fotografie byś zrozumiał ?
Natomiast w pokazanej obserwacji za każdym razem patrzymy z daleka i z tego samego kierunku, z dokładnie tego samego punktu oraz widać: zdjęcie "jak na płaskiej ziemi" jest mniej spłaszczone, niż zdjęcie "niby jak na kulistej ziemi" => refrakcja jest mniejsza na tym pierwszym.
Ta rafineria to jest prostopadłościan. Pokazałem proporcje w poziomie i w pionie z bliska i z daleka gdy patrzysz na jeden z rogów, np. róg a-b.
Przyjmijmy, że (z grubsza) to pudełko też jest prostopadłościanem . Widok z góry.
Różne aspekty, tj. różne widoki na to samo z różnych kierunków.
Sam sobie pomierz i przeliczaj wzajemne proporcje. Np. w obrębie części "czerwonej" i części zaznaczonej zielonymi kreskami, czy też dla całości.
Wybacz, ale jeśli takie rzeczy trzeba Ci tłumaczyć, jeśli Ty nie rozumiesz, że spojrzenie musi być z tego samego kierunku (ten sam aspekt) aby porównywać proporcje, to jak Ty możesz dobrze poznać prawdziwy kształt ziemi?
Cytat:No coż, jeżeli Ty nie potrafisz zauważyć nawet tego, że na zdjęciach platformy z bliska pokazujesz platformę z innego kierunku, mało tego nawet z innej strony, to nie dziwię się, że nie widzisz tego, że platforma na zdjęciach "niby na kulistej ziemi" jest spłaszczona względem platformy na zdjęciach "jak na płaskiej".Cytat: napisał(a):widać: zdjęcie "jak na płaskiej ziemi" jest mniej spłaszczone, niż zdjęcie "niby jak na kulistej ziemi" => refrakcja jest mniejsza na tym pierwszym.W ogóle nie widać tego co ty napisałeś. Jest odwrotnie. Natychmiast można się domyślić patrząc na zdjęcie.
Jeszcze raz Ci powtarzam: przemyśl wszystko dokładnie i przeczytaj ze zrozumieniem ten mój post o spłaszczeniu. Tam gdzie jest większe spłaszczenie, czyli tam gdzie obiekty są bardziej płaskie, tam refrakcja jest większa. Bo tak działa refrakcja wynikła z granicy warstw. Spłaszcza. Człowiek stojący po pas w wodzie ma nogi skrócone, a nie wydłużone. Efekt widać przy zwykłych kątach, bo duży współczynnik n (duża refrakcja względna woda/powietrze). W przypadku warstw układających się w powietrzu zachodzi to samo, tyle że potrzeba bardzo małych kątów, aby zauważyć efekt spłaszczenia, bo i refrakcja jest dużo mniejsza (mniejszy względny n).
Co to więc znaczy "jest odwrotnie?". Że refrakcja "rozciąga" ? Nie, nie rozciąga: człowiek w wodzie ma nogi skrócone. Możemy tylko mówić o "względnym rozciągnięciu" ale tylko w przypadku "spłaszczenia względnego" i tylko dla małych kątów. Patrz to co pisałem o spłaszczeniu, że ma dwa aspekty. ["Spłaszczenie względne" lub "rozciągnięcie względne": dół obiektów jest bardziej spłaszczany niż góra, stąd góra jest jakby "bardziej rozciągnięta względem dołu"].
Lecz jest tak, a nie inaczej: spłaszczenie jest ogólne. Im większe- tym większa refrakcja. Co wyjaśniłem na schematach i udowodniłem obserwacjami.
Mając dwa obrazy: jeden na którym widać prostokąt bardziej zgnieciony i drugie na którym widać prostokąt mniej zgnieciony (obserwacja oczywiście z tego samego miejsca i kierunku, tej samej odległości) wiemy, że refrakcja była większa na tym obrazie gdzie jest bardziej płasko. Tzn. gdzie prostokąt jest bardziej spłaszczony.
Na zdjęciu patrzymy na platformę z przeciwnej strony, ale pod niemal tym samym kątem do prostopadłościanu. Na zdjęciu zaznaczyłem proporcjonalnie ile procent widoku stanowi bok A/C oraz ile procent bok B/D. Boki A oraz C mają dokładnie tą samą długość tak jak boki B i D. Jeśli uda mi się znaleźć wymiary platformy to policzę kąty pod jakim na nią patrzymy na obu obrazkach, ale już widać, że różnica będzie bardzo mała.
Zwróć uwagę, że bok B widać na wszystkich zdjęciach w którym rysowałem kreski. Z tym, że na górze mamy widoczny jeszcze bok A a na dole bok C, który ma tę samą długość co bok A. Własnie dlatego nie ma to znaczenia, że patrzymy z tyłu.
Jak zapewne zauważyłeś, zdjęcia nr. 4 NIE analizuję bo zrobione zostało za blisko więc perspektywa jest niewłaściwa. Zamieściłem je jedynie dla uzupełnienia jako zdjęcie poglądowe aby zobaczyć jak ona wygląda z bliska. Nie rozważałem zdjęcia nr. 4 i nie rysowałem tam kresek bo biorę pod uwagę proporce i perspektywę, które się trochę zbyt mocno nie zgadzają na tym ostatnim zdjęciu. Natomiast na zdjęciu nr. 3 proporcje i perspektywa NIE są identyczne ze zdjęciami nr. 1 i 2, ale wiedząc, że to prostopadłościan można śmiało orzec, że są zbliżone i możemy dokonać jakiś obliczeń.
Przeczytaj PROSZĘ uważnie dwa razy to co napisałem. I daj znać, co o tym myślisz?
Te zdjęcia jeszcze nie dowodzą, że ziemia jest kulą. One sugerują, że ziemia nie jest płaska i że może być krzywa, pochyła czy kulista, pasują całkiem ładnie do modelu kulistej ziemi. Zauważy to KAŻDY kto spogląda na te rysunki bo to jest niesamowicie bardzo łatwe do zauważenia.

![[Obrazek: 2TxWX38.jpg]](https://i.imgur.com/2TxWX38.jpg)
![[Obrazek: qnHLOSu.jpg]](https://i.imgur.com/qnHLOSu.jpg)
![[Obrazek: YmG7mvj.jpg]](https://i.imgur.com/YmG7mvj.jpg)
![[Obrazek: 8cwI177.jpg]](https://i.imgur.com/8cwI177.jpg)
![[Obrazek: FEPytuk.jpg]](https://i.imgur.com/FEPytuk.jpg)
![[Obrazek: Khi3HbF.jpg]](https://i.imgur.com/Khi3HbF.jpg)