Bert04 napisał(a):Ciekaw jestem, skąd ten (rzekomy?) cytat masz. Augustyn z Hippony zajmował się Księgą Rodzaju przy różnych okazjach, przy czym na początku to jest tylko polemika z manichejczykami (stąd mój cytat), potem zajmował się tematyką ogólnie. Poniżej jest pewien zarys jego zainteresowań i jego wypowiedzi. Uderza pewien tenor: jeżeli coś nam się w Piśmie nie zgadza, to wynika to z tego, że źle rozumiemy właściwe znaczenie tekstu. W jego traktacie o Księdze Rodzaju całe dwie księgi poświęcone są tylko wersetowi o stworzeniu człowieka. Już to świadczy o tym, jak szerokie pole interpretacji tu widział.
Te słowa przytacza teolog i dominikanin Michał Chaberek. Zresztą, skąd by one nie pochodziły zacytowałem Św. Tomasza z Akwinu i papieża żyjącego w VI wieku. Ponadto, nie będę po raz wybory cytował tutaj Pius'a XII. Który arbitralnie wypowiedział się na temat poligenizmu. Zresztą, nie wiem czy ewolucja nie jest sprzeczna z posatwieniami niektórych Soborów a przynajmniej Synodu w Orange