Teista napisał(a):Otóż to. A to, co ja napisałem, jest.anbo napisał(a):Podaj wers, w którym to wyczytałeś. Pokaż dezaprobatę Jahwe za kłamstwo Jakuba między kłamstwem a błogosławieństwem od Jahwe, bo ja tam tego nie widzę. Wskaż konkretne wersy, w których mowa o dezaprobacie Jahwe dla kłamstwa Jakuba.Czytałeś i wiesz, że w tym kawałku takich informacji nie znajdę
Teista napisał(a):i w niczym to nie przeszkadza, bo Jakub i tak, nawet jeśli nie opisano interwencji Jahwe, ponosi konsekwencje oszustwa.Brak podstaw, by twierdzić, że to, co się potem dzieje, było - jak to ująłeś - konsekwencjami wynikającymi z interwencji Jahwe.
Teista napisał(a):Oprócz tego historia Jakuba jest integralną częścią ST, a idea Boga karzącego za każdy grzech przedstawiana jest stopniowo.Interpretujesz pod tezy. Jawnie nadinterpretujesz, w dodatku w swojej argumentacji cichaczem przemycasz tezy, które powinieneś najpierw udowodnić.
Teista napisał(a):Teraz o nadinterpretacji: Czytając ST można dowiedzieć się ciekawych rzeczy.Stosując swoją metodologię niczego się nie dowiesz.
Teista napisał(a):Przyglądam się Biblii i widzę jak mucha cały czas próbuje usiąść, ale nie ma gdzie, więc nie siada.Nie siada bo odleciała. Sorry, ale bez odzewu.
kosmek napisał(a):A gdzie tam jest, że to odpłata za okłamanie Izaaka?anbo napisał(a):Wskaż konkretne wersy, w których mowa o dezaprobacie Jahwe dla kłamstwa Jakuba. Póki co zaprezentowałeś jedynie swoje domysły na temat Jahwe. Według mnie to jedynie daleko idąca nadinterpretacja.
"Pan wiedzie spór z Judą. Ukarze Jakuba według jego postępowania, zgodnie z jego obyczajami odpłaci mu. On bowiem już w łonie matki złapał za piętę swego brata." Ozeasza 12
"Zgrzeszył twój pierwszy ojciec, pośrednicy twoi wykroczyli przeciw Mnie. Więc sponiewierałem książąt mego przybytku, obłożyłem klątwą Jakuba.Izraela zniewagą"Izajasz.43
Długo się to za nim ciągnęło (pośmiertnie też)