Vanat napisał(a): Zmienność n, jeśli miałaby zachodzić, zachodziłaby w PŁASZCZYŹNIE a nie jedynie w jakiejś wybranej osi, leżącej w tej płaszczyźnie. Więc cokolwiek rzekomo wcześniej napisałeś było bzdurą
Żadnych bzdur nie napisałem. To Ty piszesz brednie. To oczywiste, że każda oś leży (jak to prosta) w jakiejś płaszczyźnie. I oczywistym jest, że chodziło o oś łączącą dwie platformy i o zmienność w tej właśnie osi poziomej. Wytłumaczyłem to tak jasno (kilka razy powtarzając "zmienność w osi poziomej" oraz "inne powietrze przy dalszej, a inne przy bliższej platformie"), że tylko debil mógł nie zrozumieć.
Cytat:Tylko określ warunki zakładu,
Warunki trzeba omówić spotykając się twarzą w twarz. Ogólny opis eksperymentu- podałem.
[Szczerze jednak wątpię by do zakładu doszło. Bo najtrudniejszy warunek już zdążyłem zauważyć: musiałby się znaleźć uczciwy i bezstronny sędzia, który rozstrzygnie spór i musiałby być zaakceptowany przez dwie strony. A skąd miałby się taki sędzia wziąć, gdzie takiego szukać?]
Cytat:bo mam zamiar przygotować umowę. Cały czas czekam, aż odezwiesz się do mnie na priv. Chyba nie spanikowałeś?
Odpisałem i chciałem Ci wysłać, ale nie przyjmowało, pisało, że masz wyłączony "priv".
Cytat:Oczywiście. Nie było żadnych tłumów geodetów, żmudnie mierzących odległości i różnice wysokości między różnymi punktami. Po prostu ktoś se usiadł i machnął mapy z wyobraźni. Tak właśnie działa świat.
Dokładnie tak było. Globus narysowano z głowy jeszcze w epoce, w której nie mogło być mowy o jakiejkolwiek sensownej triangulacji NA OCEANACH, czy morzach.
To nie wiedziałeś tego, że "całą ziemię" narysowano z głowy ? Że dokładnie tak jak dawniej rysowano mapy "całej ziemi" ? Czyli, że lokalnie coś tam sobie mierzono, ale gdy przychodziło do poskładania całego świata to to robiono już z ...fantazji ?
Co więcej: nawet dzisiaj traingulacja na morzu, zwłaszcza na wielkim oceanie jest bardzo bardzo trudna, w zasadzie praktycznie niemożliwa.
Widzisz jest tak jak w starożytności, niewiele się zmieniło: mapy są lokalnie poprawne, ale "globalnie" fałszywe. Bo "globalnie" rysują sobie...z wyobraźni.
Cytat:Odleciałeś gdzieś, gdzie nie zamierzam lecieć za Tobą. Godspeed.
Jest dokładnie tak jak napisałem. Jeśli chcesz wysoko zajść w kartografii, to najpierw musisz zajść do pobliskiej (no może niekoniecznie pobliskiej) loży masońskiej.