Maciej1 napisał(a): Pisząc "nie da się" mam na myśli (co wydaje mi się oczywistym z kontekstu, z całej reszty moich wypowiedzi) nie da się teraz, w tej chwili, bo w tej chwili, dzisiaj nie znamy/nie rozumiemy wszystkiego co się dzieje w czasie tych obserwacji oraz nie mamy pełnych danych (odnośnie tego co po drodze).Nigdy nie mamy pełnych danych. Dlatego stosuje się przybliżenia i analizuje niepewności.
Nie wiem, jakie są warunki po drodze, to mogę przyjąć pewien wiarygodny zakres warunków i puścić wiele symulacji dla różnych warunków z tego zakresu. Wtedy dowiem się dwóch rzeczy - po pierwsze, jak duży wpływ mają różnice warunków na wynik, a po drugie, czy któreś warunki z zakresu mogą wyjaśnić obserwację.
EDIT: Case in point: generuje mi się właśnie zestaw symulacji Schneebergu przy różnych warunkach. Wyniki powinny Cię zainteresować

Maciej1 napisał(a): Natomiast w drugą stronę się da nawet dzisiaj: znając obiekt wejściowy i efekt wyjściowy (obraz obiektu) możemy jednak na podstawie nawet niepełnego zrozumienia (zjawisk) i niepełnej wiedzy wyciągać wnioski o uśrednionej refrakcji "po drodze".No właśnie nie możemy. Stawiasz wóz przed koniem. Żeby wyciągać wnioski o warunkach na podstawie obiektu i jego obrazu, musimy najpierw wiedzieć, jak warunki mogą wpływać na obraz. A skąd to możesz wiedzieć bez a) dogłębnego zbadania empirycznego wpływu różnych warunków na obraz, albo b) zamodelowania wpływu warunków i przeprowadzenia obliczeń albo symulacji? Odpowiem: nie możesz. A Ty nie zrobiłeś ani a), ani b). W związku z tym Twoje wnioski o warunkach ze zdjęć to niczym niepoparte wyobrażenia, nic więcej.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein