Maciej1 napisał(a): Ale ja Ci powiem tak: sprawdź sobie (w rozumie, czyli pomyśl) na jakich założeniach stoi "spektroskopia"? I jaki błąd popełniasz myśląc, że "ze spektroskopii mogę wiedzieć co jest tam skąd światło dochodzi" ?Tak, tak, teoretycznie nie mam bezpośredniego kontaktu ze źródłem światła, więc nie mogę nic o nim "wiedzieć" w Twoim rozumieniu.
Tylko bądźmy może konsekwentni. Siedzisz przed komputerem, tak? Uderzasz palcami o klawiaturę, pisząc ze mną? Czy powiedziałbyś, że wiesz, że przed Tobą stoi komputer i klawiatura? Jeśli tak, to idąc Twoim tropem: jaki błąd popełniasz, myśląc w ten sposób? A jeśli tak nie myślisz, to jakim cudem w ogóle funkcjonujesz na co dzień?
Maciej1 napisał(a): Jeśli się nie było przy zdarzeniu, to teza jest z zasady tylko domysłem.A jednak można co do niektórych "domysłów" uzyskać solidną dozę pewności.
A tak wracając do tematu, bo trochę zboczyliśmy - umieściłem linki do wyników symulacji, jak i do samego symulatora, w pierwszym poście.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein