zefciu napisał(a): Ponieważ legend powiedział „jedziemy”, ale nie wskazał, kto ma jechać, to ja się wpierdzielę bez kolejki
Znajdujesz się wśród obcego, izolowanego plemienia. Plemię to posługuje się językiem, którego nikt dotychczas nie słyszał i nie jest to język podobny do żadnego innego znanego nam. Dowiedziałeś się, że:
„Droks Annch arka" oznacza „Mężczyzna zabija dzika”
„Droka kliva” oznacza „Dzik biegnie”
„Oks drokch kova” oznacza „Dzik pije wodę”
Jak powiemy w tym języku:
„Mężczyzna biegnie”
„Dzik zabija mężczyznę”
Zaznaczam, że powyższe trzy przykładowe zdania zawierają wszystkie zjawiska gramatyczne, jakie musimy znać, aby zadanie rozwiązać.
Anna kliva.
Anns Drokch arka.
Zdaje się, że mamy dwa rodzaje mianownika, trochę jak w japońskim
-wa i -go.
legend napisał(a): Zagadka młodzieńca
Stary prorok dawno temu rzekł do pewnego młodzieńca:
''Pewna rzecz istnieje już tyle czasu, że już za niedługo minie jej okrągła liczba lat. Ja młodzieńcze mam już 113 lat. Zdradzę ci, że jest taka liczba, która narysowana dwa razy na pergaminie i z użyciem jednej skośnej linii potrafi stworzyć rysunek związany z czasem, choć z bardzo małym zakrzywieniem, które niespecjalnie rzuca się w oczy. Gdy pomnożysz swój wiek przez tą liczbę, a później przez liczbę, która jest pewnym rokiem w którym zaatakowane zostaną wojska pewnego sułtana przez oddziały węgierskie, to otrzymasz wskazówkę do tego jak policzyć wiek tej rzeczy. Dodam ci jeszcze, że trzeba odjąć symbol czasu od pewnego starego bytu, później pomnożyć powstałą liczbę przez jedną z liczb zawartych w rysunku który symbolizuje czas i ten wynik pomnożyć przez rok w którym odbywały się ataki na wojska pewnego sułtana. Wróć do mnie, gdy poznasz jakiego wieku dożyje ta rzecz niebawem. Proszę cię jednak, abyś nie zgadywał , gdyż będę wymagał od ciebie metody jaką się posłużyłeś''
Jedyne do czego dotarłem:
-liczba to 7, narysowana dwukrotnie.i przy użyciu skośnej kreski robi klepsydrę.
- Daty mogą być różne, pierwsza z brzegu to 1442.
- nie wiem, jaka rolę ma wiek proroka, jedynie że wiek "młodzieńca będzie mniejszy, ale już 112 by pewnie bylo możliwe.
Ktoś ma inne pomysły?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!

![[Obrazek: 9lkexj.jpg]](http://i68.tinypic.com/9lkexj.jpg)