Gawain napisał(a):bert04 napisał(a):zefciu napisał(a): Twoja kolej.
Wolałbym popracować nad tą tajemniczą liczbą legend-y/-a. Ale jak nie można, to niech będzie na łatwiznę:
- Postać mitologiczna, syn boga** i nimfy*. Imię nimfy brzmi jak brat boga, choć w innym kraju.
- "Z poważaniem"
- naj-...
Podopowiedź: liczba jest dwucyfrowa.
*EDIT: być może nie jest to do końca prawidłowe "sklasyfikowanie", ale niech tak zostanie.
**EDIT2: jego ojcostwo nie jest do końca pewne, niemniej jest to najpopularniejsza wersja
Możesz sprecyzować, o które nimfy chodzi. Nimfa nimfie nimfą. A przecież było ich zatrzęsienie zależnie od pochodzenia, Nereidy, Okeanidy i wiele, wiele innych. A swaźbiły się z kim popadnie, z bogów to z Priapem, Dionizosem, Panem. A poza tym z każdym innym. Szukać tego to trochę na oślep.
* Z drobnymi wyjątkami.
Można zacząć szukać od góry. I jak wspominałem, nie jestem pewien określenia "nimfa", ale zbieżność imienia matki i brata ojca wpada w oko. Jak nie pomoże, dam podpowiedź ... astronomiczną.
To tak w, khem, telegraficznym skrócie...
Poza tym muszę de-guglować podpowiedzi, dlatego ostatnią okroiłem do przedrostka. Ale ta liczba według pewnej osoby jest naj... Jak dalej nie będzie pomagać, dam tu podpowiedź ... filmową?
To na razie tyle, zanim podam rozwiązanie na tacy.
kmat napisał(a): 11?
Nie. Mam wrażenie, że strzelałeś, bo nie widzę związku z moimi namiarami. Ale ciekawe, że wybrałeś liczbę - palindrom.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!