A, jeszcze nie odpisałem legendowi (tak to odmieniać?) w końcu.
Być może ktoś w przyszłości wymyśli jeszcze skuteczniejszy sposób poznawania świata - kto wie? To nie powoduje, że nie możemy powiedzieć, że nasz jest skuteczniejszy niż ludzi sprzed 4 tysięcy lat.
legend napisał(a): Teraz też tkwisz w pewnym okresie - tak jak tkwili ludzie w okresie średniowiecza - nie żyjesz w najmądrzejszych czasach bo będą mądrzejsze.Z tym się, zasadniczo, zgadzam.
Urodź się 4k lat temu i ciesz się nauką.
Tak się stary nie da.
legend napisał(a): W mojej opinii nie powinieneś dzielić dziejów na ''naukowe'' i ''nienaukowe'' bo gdy to robisz to znaczy, że potrafiłbyś patrzeć naukowo na świat, rodząc się w 2k roku p.n.e.A z tym nie. To, że 4k lat temu nie znałbym pojęcia metody naukowej i nie potrafiłbym pod tym kątem ocenić posiadanej przez ludzi wiedzy, nie znaczy, że nie możemy tego robić z perspektywy czasu. A z perspektywy czasu widać, że ludzie metody naukowej wtedy nie stosowali. To nie znaczy, że nie potrafili nic się dowiedzieć o świecie - zauważali pewne prawidłowości i potrafili to wykorzystać. Byli jednak dużo bardziej podatni na różnego rodzaju błędy poznawcze, niż ludzie współcześni.
Być może ktoś w przyszłości wymyśli jeszcze skuteczniejszy sposób poznawania świata - kto wie? To nie powoduje, że nie możemy powiedzieć, że nasz jest skuteczniejszy niż ludzi sprzed 4 tysięcy lat.
legend napisał(a): No i czemu Pitagoras o swoim twierdzeniu mógłby dziś powtórzyć?Akurat twierdzenie Pitagorasa to matematyka, a ona działa trochę inaczej, niż nauki przyrodnicze. Matematyka nie musi nic konfrontować z rzeczywistością, to jedynie badanie własności abstrakcyjnych, ściśle zdefiniowanych pojęć. Matematyka sama w sobie nie korzysta z metody naukowej, bo jej nie potrzebuje.
Było, minęło, farta miał
legend napisał(a): Aha - nie zapominaj o pierwszych trzech słowach tego postaDzięki
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein