pilaster napisał(a): A absorbuje promieniowanie z niższej warstwyI tu jest drobny problem, który gubi całą ideę gazu cieplarnianego. Zakładasz bowiem, że każda warstwa jest ciałem doskonale czarnym.
s*Tn-1^4
Tymczasem główna własność gazu cieplarnianego to posiadanie pasm absorpcji w zakresie, w którym promieniuje planeta / sąsiednia warstwa, ale ich brak w pobliżu maksimum emisji ciała doskonale czarnego o temperaturze gazu. Ponieważ zdolność absorpcyjna i emisyjna to dwie strony tego samego medalu, taki gaz skuteczniej absorbuje niż emituje i przez to się podgrzewa (oczywiście do pewnego momentu). (Nie wiem, czy nie skróciłem za bardzo - mogę się rozpisać, ale nie teraz.)
To może być założenie dość solidnie zmieniające wyniki, ale bez porządnej symulacji ciężko sprawdzić. Mogę spróbować taką symulację stworzyć, choć to już chyba zrobił gość z bloga linkowanego wcześniej (Clive Best).
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein