matsuka napisał(a): Gdyby w Twoim programie dało się sterować kształtem Ziemi, a także krzywizną światła w atmosferze, oraz (choć nie obowiązkowo) gdyby był po polsku (bo mam taki fetysz związany z wyższością języka polskiego na innymi językami) to z przyjemnością bym Ci za niego zapłacił.Kształt wklęsły akurat można by stosunkowo łatwo dodać.
W tym momencie jest dla mnie niemal bezużyteczny, gdyż ani nie zgadza się kształt Ziemi z faktycznym (uważam, że Ziemia jest wklęsła i ma inny promień), ani wiązki światła nie padają w programie tak jak naprawdę (np. zgodnie z eksperymentami Martina)
Co do innej wartości promienia: mógłbyś się zdziwić, jakie bzdury wychodzą, jak się zmieni promień, a powód jest prosty. Odkryłem to, kiedy testowałem jedną z pierwszych wersji programu i coś mi nie działało gdy ustawiałem płaską Ziemię, więc spróbowałem zasymulować coś zbliżonego, ustawiając promień 100 000 km. Wyszła jakaś kompletna kaszana. W pierwszej chwili mnie to zdziwiło, ale potem uświadomiłem sobie problem: dane o terenie w plikach są podane względem długości i szerokości geograficznej. Jeśli więc np. mamy w rzeczywistości jakąś górę odległą o 50 km od obserwatora, to po zmianie promienia była odległa od obserwatora o jakieś 800 km. Proporcje między odległościami a wysokościami wysypują się totalnie.
Więc co prawda opcja zmiany promienia jest, ale jest mało użyteczna.
A co do zaginania się światła - cóż, zakodowałem prawa optyki takie, jakie są znane od 300 czy iluś tam lat, a z nich wynika takie a nie inne ugięcie. Można ustawić gradient temperatury w atmosferze taki, żeby promienie zaginały się w górę, ale wtedy na dość niewielkiej wysokości osiąga się zero bezwzględne.
matsuka napisał(a): Może dlatego poczułeś niepotrzebnie, że Twój program został olany.Program programem, ale wyniki wysypują hipotezę o płaskości Ziemi, a jedyna reakcja to "e, nie" i jedziemy dalej. Trochę rozmowa traci sens w ten sposób.
matsuka napisał(a): Swoją drogą czy to jest licencja MIT, BSD, BDSM ?WTFPL
A serio, jakbym dodawał konkretną licencję, to pewnie MIT.matsuka napisał(a): To ja mam poczucie, że olałeś, przemilczałeś czy zbagatelizowałeś wszystkie niewygodne argumenty na niekorzyść wypukłości Ziemi, ale nie winię Cię za to.No ja wiem. Każdy tutaj ma takie poczucie, bo uważa, że jego argumenty są sensowne, gdy druga strona tak nie sądzi. Co poradzić.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein