ErgoProxy napisał(a): To jesteśmy w kłopocie, bo ja nie i tak mam pomysłów, a matsuka zapyta, skąd wiemy, że Ziemia jest płaska.Ja kłopotu nie mam wcale. Matuska wywodzi płaskość ziemi z prostej obserwacji - ziemia jest płaska - bo jest – to sprawa oczywista. Ty wprowadzasz element przymusu i twierdzisz że jest wypukła, a jak ktoś się nie zgadza …. to będzie seria z AK. Usunięcie opozycji rozwiązuje wszystkie problemy, pod warunkiem, że taki brak opozycji wprowadzi Nas w święty spokój, a jeśli tak to dostępność ckm i AK dla wszystkich zdaje się koniecznością dziejową, bo wyjaśni wszelkie niuanse postrzegania świata i rozwiąże wszystkie nierozwiązane do tej pory problemy nauki, a nawet religii. I to wszystko dla dobra ludzkości, bo po co, że tak się zapytam podstępnie, ponownie udowadniać kwadraturę koła jak została już udowodniona? Przecież wszyscy wiedzą, że ziemia jest płaska.
Tak na serio. Obserwując kratery na obrzeżu tarczy księżyca przez zwykłą lornetkę możemy wywieść wniosek o jego kulistości. Jeśli on jest kulą to czy ziemia też nie powinna być, podobnie jak inne ciała niebieskie kulą?