pilaster napisał(a):ETA napisał(a): psychologia jest pełnoprawną nauką
Gdyby była, stawiałaby testowalne ilościowe hipotezy. Np że w określonej sytuacji z danym prawdopodobieństwem dane osoby zachowają się tak i tak.
Ponieważ jednak tak nie jest, psychologia nie jest nauką.
Cytat:Zestawianie jej z astrologią czy kreacjonistyczną klimatologią jest sporym nadużyciem.
Powiedzmy, że pewne różnice istnieją, bo jakościowo psychologia coś tam jest w stanie przewidzieć. Ale nadal nie czyni to z niej nauki. I dopóki nie bedzie dysponowała ilościowym modelem ludzkich zachowań, nauką się nie stanie.
Nie wiem do końca co masz na myśli, a propos - ilościowych modeli ludzkich zachowań, ale akurat psychologia ma w zakresie badań społecznych empirycznych (do takich nauk się zalicza) chyba największe osiągnięcia spośród innych. Np. ekonomiści czy socjologowie mogą tylko pomarzyć nad trafnością takich prognoz.
Np. psychometria jest jedną z takich subdyscyplin, która ma spore predykcyjne możliwości.
No, ale to inny temat. Chętnie go podejmę.
Mnie interesuje, czy ktoś na tym szanownym forum ma informacje jakim to kluczem klimatyści dobierają próby do swoich wnioskowań o GO. Chodzi o metodologię. Nie mogę się do tego dokopać jakoś.