Vanat napisał(a):ETA napisał(a): Chciałbym po prostu poznać metodę na podstawie której porównuje się wyniki w skali szeregów czasowych z określonych punków pomiarowych (np. sławetna hipoteza o podniesieniu średniej temperatury globu o 1C)
No to chyba kiepsko szukałeś, jeśli ja po 2 kliknięciach znalazłem, i to po polsku, informacje jak wyznacza się średnią temperaturę dla danego okresu w danym miejscu: http://materialy.wb.pb.edu.pl/mariawaler...giczne.pdf
Jak już masz wyniki, to porównanie ich z innymi wynikami nie jest chyba specjalnie trudne...
Nie o to mi chodziło, no ale jak już wrzuciłeś te slajdy..., coś co rzuca się w oczy już na początku: pomiary temperatury podobno od 250 lat (niech będzie połowa XVIII w) w Polsce czy w skali globu? Gdzie są ośrodki pomiarowe i czy zapewniają reprezentatywność w skali globu. Kontynenty, czy regiony geograficzne a może państwa są warstwami w doborze? A może inne? Jeśli tak, to jak to metodologicznie wyliczono? Jakim narzędziem, gdzie? Co przed tym okresem? Ekstrapolacje? Czy oparcie się na wynikach geologicznych? Jeśli tak to jakich? Jaki był całościowy system "zdejmowania" wyników w skali globu (już nie mówię tu o cofnięciu się o te 250 lat, ale o 50 lat) w ostatnich dekadach?
A to tylko temperatura... .
To, że 100000 osób w Polsce i Anglii miało temperaturę pod pachą 39,5, nie oznacza że cały glob gorączkuje.