matsuka napisał(a): W teorii obecnie obowiązującej w świecie nauki owszem, skrajne warunki mogą zaburzyć kształt promienia światła, ale co do zasady zagina się ono do dołu w atmosferze.Zagina się tak przy normalnych warunkach. To jednak nie jest żaden dogmat. Tak wynika z ogólnych praw refrakcji, które działają tak samo w laboratorium, i których nikt nie podważył.
Cytat:Widzę, że udziela Ci się metoda Pilastera, który jako kompletny ignorant w różnych dziedzinach tworzy modele naukowe pełne dziur, które bardzo łatwo obalić, a na krytykę ma tylko jeden właściwie argument : "w takim razie zrób lepszy"Proszę wskazać te „dziury” w geologii. Ja nie stworzyłem modelu Ziemi.
Cytat:Nie, nie muszę robić lepszego, żeby pokazać jak słaby jest ten.Musisz. Bo skoro ten tłumaczy obserwacje, to „wykazać że jest słaby” możesz tylko pokazując taki, który tłumaczy obserwacje lepiej.
Cytat:Nie rozumiesz. Ja twierdzę, że jeśli coś wygląda jak kaczka, pływa jak kaczka i kwacze jak kaczka, to prawdopodobnie jest to kaczka, a nie smok wawelski.A co ma to pipsztolenie do kwestii grawitacji i bezwładności?
Nie ma sensu dalej utrzymywać wiary w smoka tylko dlatego, że idea smoka powstała najpierw, nim poznano czym jest kaczka.
Cytat:To prawda, i matsuka już je obalił, np. poprzez udowodnienie praktyczne, że nie istnieje biegun magnetyczny południowy.Tylko jakoś nie podzielił się tymi dowodami.