Cytat:Myślę, że obecnie byłbym gotowy intelektualnie obronić teorię o płaskiej lub wklęsłej Ziemi w dyskusji z poważnymi zawodnikami, typu ludzi z tytułami naukowymi.
Dokładnie i jeżeli faktycznie byś bronił ją nawet w tych 95 % przypadków, wbijasz na forum, opisujesz rozmowę, wklejasz zdjęcia z dni w których badaliście tą hipotezę. Rozpisujesz tutaj całe badanie i w tym momencie każdy kto by ci zaprzeczał, automatycznie zaprzeczałby ''fachowcom'', a skoro zaprzeczałby im, to równie dobrze może zaprzeczyć wszystko i każdy czytelnik od razu olewa taką osobę, bo mamy dowód wprost na trolla.
Jest jeszcze w psychologii coś takiego jak kontynuowanie takiego ''prześcigania się w racjach'' podczas, gdy jedna z osób potajemnie chce się od drugiej uczyć, ale wstyd jej się przyznać.
Ludzie z reguły nie lubią mówić ''Masz rację''. Oni chcą sami to usłyszeć. Każdy chce być doceniony, taka natura nas - nikt nie chce być gorszy, ludzie pragną sukcesu.
No, ale jeżeli ty sporo pogłębiłeś swoją wiedzę na temat kształtu Ziemi i naprawdę poważnie twierdzisz, że wszystko naukowo wskazuje na to co ty przedstawiasz, a nie inni - bo widzisz to wszystko głębiej, to faktycznie spróbuj, nie wiem czy przypadkiem nawet za darmo przecież da się umówić, z jakimś gościem z tytułem. Przecież jakiś dostęp do nich chyba jest (?). Tu już chodzi jak sam zauważyłeś o twój własny szacunek do twoich własnych tez. Także uważam, że swoje zrobiłeś. Ja nie wiem kto ma rację, bo się na tym nie znam, chciałem tylko doradzić w kwestii jakości waszej rozmowy. Wszyscy chyba musimy przyznać, że teksty użytkowników emanujące, ''pachnące'' i nawet będące nauką są wielkim atutem forum. Ateistów szanuje się za to, że cenią pogłębianie wiedzy. Naprawdę warto byłoby żebyś mierzył wyżej, jeżeli chcesz to kontynuować, Fizyk z resztą może zrobić to samo.
No i na koniec pragnę dodać, że nie chciałem bawić się w waszego psychologa (bo kurna mogło to tak wyglądać) - moim celem było jedynie, jak już pisałem, podsunięcie pomysłu na stworzenie lepszego estetycznie tekstu naukowego o kształcie Ziemi na tym forum. Nie chcę wyjść teraz na jakiegoś ''poprawiacza'', nauczyciela, ''admina rezerwowego''. Z pełnym szacunkiem do prowadzących dyskusję.