Maciej1 napisał(a):Ja chcę poznać jak jest naprawdę, a nie jak ktoś coś "wyjaśnia".Dobra, dzikusie.
Maciej1 napisał(a):Ja podważam kształt ziemi właśnie metodą naukową.Nie posługujesz się metodą naukową.
Maciej1 napisał(a):Obserwacje powierzchni ziemi przeczą temu, że "ziemia jest kulą o promieniu ok. 6371-6378 km".Nie ma ani jednej takiej obserwacji.
Maciej1 napisał(a):Czyżbyś nie znał swojej nauki, którą wyznajesz?Nauki się nie wyznaje, nauka nie jest religią.
Maciej1 napisał(a):Grawitacja jest nieudowodnioną, nie mającą poparcia empirycznego siłąGrawitacja jest udowodniona empirycznie.
Maciej1 napisał(a):Np. wiadomo, że w czasie pełni księżyca jest zimniej.W czasie pełni Księżyca nie jest zimniej.
Maciej1 napisał(a):Czy foton "uderzając o coś" daje jakąś siłę, czy nie daje?Ciała w zderzeniach przekazują sobie pęd, a nie siłę.
Maciej1 napisał(a):Jeżeli sprawa wymaga radykalnej zmiany sposobu myślenia (przełomu światopoglądowego, "katastrofy myślowej"), czyli jeżeli sprawa dotyczy dogmatów (w ogólności: czy to naukowych, czy religijnych) to jest to - jakby powiedział poeta- "orka na skalnym Podhalu". O żadnej "łatwej autokorekcie" nie ma wówczas mowy.To się nazywa: zmiana paradygmatu i zachodziło w nauce wielokrotnie.
Maciej1 napisał(a):Podobnie najpewniej jest z "wirami", które są tłumaczone "efektem Coriolisa".Wirów nie tłumaczy się efektem Coriolisa, efektem Coriolisa tłumaczy się ich kierunek.
Maciej1 napisał(a):ja zauważyłem, że ludzie "wyjaśnieniem" nazywają pewną opowieść, którą ktoś doda do pewnych faktów.Ludzie wyjaśnieniem nazywają sprowadzenie problemu do oczywistości. Snuciem opowieści dodawanej do faktów zajmujesz się natomiast ty.
W ogóle (uwaga do czytelnika), kiedy Maciej1 zarzuca coś naukowcom, to można mieć pewność, że nie naukowcy tak postępują, ale Maciej1.
Maciej1 napisał(a):Ja chcę prawdy, faktów.Ziemia jest kulą, firmament nie istnieje, a Biblia się myli.