Cytat:Dopóki nikt nie wyjaśni dlaczego zaćmienia Słońca mają wpływ na działanie wahadła, dopóty nie mamy o czym rozmawiać w tej kwestii.
Oto szczegółowe omówienie efektu Allaisa (przyznam, że nie oglądałem jeszcze, bo znam ten efekt)
https://www.youtube.com/watch?v=U_6B2QXQnUY
Bo powtarzam - jeśli wahadło się zatrzymuje podczas zaćmień, a jego ruch jest dowodem na ruch Ziemi, to w takim razie jego zatrzymywanie się podczas zaćmień jest dowodem na zatrzymywanie się Ziemi, a jeśli jego częstotliwość wahania jest dowodem na wypukłość, to zmiana częstotliwości wahania podczas zaćmień jest dowodem na czasową zmianę wypukłości.
Skupmy się na tym. Film obejrzałem. Jest zrobiony dość rzetelnie. Moim zdaniem zjawisko Allaisa zachodzi. Pytanie mam do Ciebie Matsuka. Co to znaczy, że "wahadło się zatrzymuje podczas zaćmień", gdzie o tym przeczytałeś? Czy możesz podać źródło?
Ważna jest skala zjawiska, ja przeczytałem, że efekt jest niewielki ale mierzalny. Tzn. może mieć to wpływ na wahadło ale nie zatrzymuje go. Niewielki wpływ jest dla mnie zrozumiały ze względu na naturę grawitacji, której to działaniu ulega każda masowa cząstka we wszechświecie, ale całkowite zatrzymanie czy też inne niewyjaśnione spore odchylenia od normy już nie, bo... księżyc i słońce, które są powodem efektu są za daleko i jednocześnie są za lekkie. Mamy przecież pływy, ale nie są duże tak samo jak efekt Allaisa nie powinien być duży bo to ten sam temat - grawitacja.
Matsuka, mógłbyś PROSZĘ rozszerzyć swoją myśl, gdzie się dowiedziałeś, że wahadło się zatrzymuje?
Cytat:Zaczynam mieć wrażenie, że ten wątek wyczerpał swoją przydatność do spożycia.Nie rób tego co ci podpowiada rozum, czyli zamknięcie tematu.
Matsuka, skup się proszę na jednym zagadnieniu. Skąd wiesz, że się zatrzymuje?