Maciej1 napisał(a): Np. tylko ta jedna obserwacja pięknie rozwala niedorzeczne bredzenie o "ziemi kuli o promieniu ok. 6371-6378 km". Szczegółowo wyjaśniałem w oddzielnym poście. Skrótowo: zaznaczono obiekty które nie mogłyby być widoczne na "ziemi kuli o promieniu jw."Czyli zataczamy kółeczko? Olewamy wszystko, co zostało powiedziane w temacie i nadal udajemy, że to zdjęcie czegoś dowodzi?
Maciej1 napisał(a): Podobnie moja obserwacja Mierzei Wislanej z Krynicy Morskiej. [Pojedziemy razem do Krynicy i poobserwujemy?]Nie no, spoko.
Wiesz co, możesz mnie przekonać. Pokaż mi obserwację wybrzeża Szwecji z plaży w Polsce. Na płaskiej Ziemi to nie powinien być problem. Z Ustki do Karlskrony jest jakieś 180 km, w warunkach dobrej przejrzystości powietrza powinno być widać (mamy przecież przykłady obserwacji na prawie 300 km). Albo choćby Bornholm - z Kołobrzegu to niecałe 100 km. Raz na jakiś czas musi się trafić dzień, kiedy powietrze będzie wystarczająco przejrzyste. Dawaj więc - pokaż mi przykład takiej obserwacji. To nie powinien być problem na płaskiej Ziemi, a na kulistej powinno być praktycznie niemożliwe.
Uda się? Nie uda?
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein