Maciej1 napisał(a): Patrz jak wyraxnie widać, że widać nie tylko pasmo lasu (ciemniejsze), ale i wąski jasny pasek piasku nad horyzontem wodnym.Dokładnie. Nad HORYZONTEM WODNYM.
Ale oczywiście to kwestia interpretacji, ponieważ obaj wiemy, że nad woda zachodzą zjawiska optyczne trudne do przewidzenia bez pełnej znajomości warunków panujących nad wodą. Tak więc żadna taka obserwacja o niczym świadczyć nie może.
Maciej1 napisał(a): Przeciez już napisałem: obserwacja typu Rowbothama. Tylko, że ona mnie już nie "przekona, że ziemia jest kulista". Bo ona mnie właśnie przekonała o tym, że ziemia nie jest "kulą o promieniu ok. 6371-6378 km", najpewniej jest płaska.Coooo? Przeprowadziłeś obserwacja typu Rowbothama?

Nie kolego, tu zrobiłeś kilka trudnych do interpretacji fotek.
I bez względu na ich wynik i tak uznałbyś, że Ziemia jest płaska, co najwyżej "refrakcja, fale i mgiełka nawodna" uniemożliwiły to dostrzec.
Opisz jak miałby wyglądać eksperyment, który obiektywnie i jednoznacznie mógłby cię przekonać, że Ziemia jest kulista, a nie typ obserwacji, które i tak sobie zinterpretujesz jak ci intuicja podpowiada.