Maciej1 napisał(a): Ja wiem, że według Twego fałszywego modelu refrakcji refrakcja daje tylko "mniejsze lub większe podciągnięcia w górę" (patrz Twoje symulacje: sprowadzają się do "podciągnięć w górę", które można "tuningować"). Lecz "prawdziwy symulator", czyli świat za oknem daje takie efekty refrakcji: od mniejszych do większych spłaszczeń (i odbić). To jest najlepszy dowód na to, że Twój symulator refrakcji jest fałszywy: brak zgodności z rzeczywistością.Patrz post wyżej. Masz i spłaszczenia, i odbicia, wystarczyło tylko wstawić odpowiednie gradienty temperatury.
Maciej1 napisał(a): A tak z ciekawości: jaką żeś sobie wysokość obserwacji przyjął w swoim "tuningowaniu" ? Bo czasem "jest przebacz" i czasem obiekt niższy zasłaniać może obiekt wyższy ale dalej położony.1 m n.p.m. Zgodny z sylwetkami ludzkimi na zdjęciach.
Maciej1 napisał(a): Ale jednocześnie takie same miraże jak miraże nad asfaltem, są nad wodą widoczne najczęściej w gorące letnie, parne dni dni. A chyba nie będziesz utrzymywał, że w gorący letni dzień woda jest bardziej gorąca od powietrza (aby nad wodą unosiło się gorące, jak nad rozgrzanym asfaltem powietrze) ?Woda jako całość? Nie. Ale masz jeszcze dwie możliwości:
- Po pierwsze, może się od słońca nagrzać niewielka warstewka wody na powierzchni. Kto wchodził do wody w ciepły, słoneczny dzień, ten wie, że nieraz na powierzchni jest warstwa ciepłej wody, ale jak się wejdzie głębiej, to nagle nogi obmywa woda znacznie zimniejsza.
- Po drugie, powietrze nagrzane od piasku może zostać nawiane nad wodę. To też wystarczy, żeby powstał miraż.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein