Maciej1 napisał(a): Jest nieprawdopodobnym aby przypadkowa refrakcja dopasowała warunki w powietrzu w ten sposób aby zasymulować widok jak na płaskim choćby tylko jeden raz, a jest skrajnie nieprawdopodobnym aby tak symulowała powtarzalnie i z zasady. Bo przypadek nie ma rozumu (tak jak Ty, że sobie dobierzesz warunki pod pożądany cel).Ale tu nie ma żadnego dopasowania. Jest całkiem szeroki zakres parametrów, który daje widok na tyle podobny, że gołym okiem nieodróżnialny. Ba, jestem praktycznie pewien, że warunki, które dobrałem, wcale nie dają najlepszego dopasowania - ale zmienianie warunków i generowanie obrazu od nowa zajmuje zbyt wiele czasu, żeby mi się chciało szukać lepszych liczb.
Czy Ty teraz rozumiesz? Atmosfera nic nie musi dopasowywać. Wystarczy, że woda będzie chłodniejsza niż powietrze - a zwykle będzie - i dostaniesz takie widoki, jak zaobserwowałeś. Porób zdjęcia w warunkach, kiedy powietrze jest ciut chłodniejsze niż woda (czyli pewnie w okolicach jesieni) - i daj znać, czy dalej widać tak samo. Mogę się z Tobą założyć, że będziesz mieć regularnie widoki "bez refrakcji", na których widać kompletnie co innego, niż na Twoich zdjęciach wstawianych do tej pory.
Sprawdź! I daj znać, jaki jest wynik
(Sam sprawdzę, jeśli będę miał okazję, ale nie zapowiada się na to w najbliższym czasie - no i nie mam aparatu z takim zoomem.)Maciej1 napisał(a): Im większe spłaszczenie tym większa refrakcja (gradient/warstwa)- rozumiana jako większe n względne, precyzuję byś się nie czepiał. Co udowodniłem.Nic nie udowodniłeś.
Ziemowit napisał(a): Zresztą sam to potwierdzasz wstawiając większe gradienty w swój symulator. Zaprzeczasz samemu sobie ?A przyjrzyj się może dokładniej.
Zdjęcia, gdzie ląd "wychyla się" zza horyzontu, dobrze odtwarzają symulacje ze sporymi gradientami dodatnimi - tj. przy wzroście temperatury z wysokością, przynajmniej w warstwie bezpośrednio nad wodą. Miraż taki, jak zaobserwowałeś, wymaga cienkiej warstwy temperatury szybko malejącej, z warstwą temperatury rosnącej bezpośrednio nad nią. Obie sytuacje to warunki, które można nazwać "dużą refrakcją". Obie kompletnie różne.
Maciej1 napisał(a): A tę symulację przy jakich parametrach atmosfery ? Tak z ciekawości pytamTakich samych jak tę drugą z oryginalnego posta. Z tego co pisałeś, to były zdjęcia robione zaraz po sobie, więc w tych samych warunkach. Tak też założyłem w symulacji.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein