Ziemowit napisał(a): Zachowują te same proporcje przeskalowałem dolny obrazek w pionie i poziomie dokładnie o 108% aby dopasować go wielkością do tego na górze i najdokładniej jak tylko umiałem pomierzyłem piksele. Maciej1, odpowiedź na pytanie na zdjęciu:
Tak. Obraz ulega tylko mniejszemu lub większemu spłaszczeniu w pionie. Bo tylko tak może działać refrakcja wynikła z gradientu/warstwowości. Rozciągnięć- nie obserwuje się. Zacznij obserwować, zamiast gdybać ze zdjęć internetowych.
Nie, nie można ustalać "proporcji nóg do nadbudówki" tak jak Ty to czynisz ze zdjęcia "z bliska". Z co najmniej dwóch istotnych powodów:
1. Zdjęcie z bliska ma istotną głębię (bo jest z bliska, patrz reguły perspektywy)- widać to np. po tym, że nogi wystające z wody mają różne plany. To co jest na dalszym planie (np. Twoja "nadbudówka") jest zatem relatywnie mniejsze (np. w zakresie wysokości, ale nie tylko) niż to co jest na bliższym. Zdjęcie z daleka nie ma głębi-bo jest z bardzo daleka. Jaśniej: w przypadku zdjęcia z bliska ma znaczenie to, że nogi przednie (bliżej obiektywu) są (przykładowo) np. 300 metrów od obiektywu ,a dalsze np. 360 metrów od obiektywu bo to 20 % różnicy w wielkości (też wysokości) na zdjęciu. W przypadku zaś odległości rzędu 30 kilometrów jest to bez żadnego istotnego znaczenia- nie ma znaczenia (istotnego) dla proporcji to, że nogi przednie są 30.3 km od oka, a tylne 30.36 od oka (to tylko 0.2% jeśli chodzi o zmianę proporcji wynikłą z głębi. Czyli z bliska: 20%, z bardzo daleka tylko 0.2%)
2. Nie znamy poziomu wody w chwili wykonywania zdjęć. Istnieją przypływy i odpływy. Jak widać ze zdjęcia z bliska nawet 1-2 metry pływu/odpływu istotnie zmienia proporcje.
Porównywanie tych dwóch zdjęć jest więc niedorzecznością: brak tego samego aspektu obiektu, czyli brak istotnych danych.
Cytat:Czy twoim zdaniem teraz szerokość platformy na zdjęciu z bliska wynosząca 701px i szerokość na zdjęciu z daleka 421px pasują do siebie? Czy liczba 701 jest bliska 421? Czy twoim zdaniem proporcje w poziomie obu zdjęć są poprawne?
Nie znam prawdziwych proporcji ponieważ nie znam włąściwego aspektu platformy, aby można było wyciągać wnioski.
Cytat:Macieju1, zapewnie napiszesz "Trzeba mieć dokładnie ten sam kierunek patrzenia (ten sam aspekt) aby stwierdzyć, czy szerokość w poziomie platformy pasuje bądź nie pasuje na jednym i drugim zdjęciu. Oczywistość"
Dokładnie tak. Teraz mówisz mądrze.
Cytat:Jednak niezależnie jak tę platformę obrócisz trochę w lewo czy w prawo to i tak szerokość 421 nie zbliży się do 701px bo to jest całkowicie niemożliwe.
A dlaczego miałoby się "zbliżyć", aż do takiej wielkości ?
Ty masz liczyć proporcje (wysokość/szerokość)- aby ocenić spłaszczenie, a nie w liczbach bezwzględnych. Proporcje poziom/pion na obu zdjęciach (oryginalnych, nie tych Twoich "zmniejszonych", przerobionych) są z grubsza podobne. Ale nie znamy aspektu prawdziwego. W obu przypadkach spojrzenia są z innej strony (ponadto dzień nie jest ten sam- istnieje możliwość zmiennego poziomu morza)
Jak chcesz cokolwiek udowodnić nie mając tego samego aspektu ?
Jest mi bardzo przykro, nic na to nie poradzę: refrakcja wynikła z warstwowości gradientu może tylko spłaszczać. Mniej lub bardziej. Może też zmieniać proporcje obiektu w pionie, ponieważ z zasady dół ulega większemu spłaszczeniu, niż to co wyżej. [Aczkolwiek nie można tego na 100% udowodnić w tym przypadku- brak tego samego aspektu- to jednak wydaje się, że dół rzeczywiście ulega większemu spłaszczeniu, tak jak należy się tego z zasady (nie zawsze- zależy jak się warstwy ułożą) spodziewać.
Jeśli nie jesteś w stanie objąć tego rozumem (że refrakcja z gradientu i warstw- tylko spłaszcza), to zacznij obserować, zacznij samemu oglądać w realu.
Jest mi bardzo przykro: człowiek w wodzie ma nogi skrócone, a nie wydłużone. Nic na to nie poradzisz. Róznice między wodą, a powietrzem są tylko ilościowe i można powiedziec (w pewnym sensie) że "zanikają" przy bardzo małych kątach patrzenia (w tym sensie "zanikają": to co dla wody widać przy zwykłych kątach, to dla powietrza o małej refrakcji bezwzględnej w porównaniu z wodą ujawnia się przy bardzo małych katach)
Cytat:W obu przypadkach patrzysz na ten sam dłuższy bok. Jak troszkę poobracasz wirtualny model platformy, prostopadłościan to w lewo a to w prawo, to odchył od 421 będzie o kilkanaście pikseli w tę lub we w tę ale nigdy nie dobije do 701.
Liczba 701 jest wynikiem Twych błędów w rozumowaniu. Przede wszystkim tego: nie masz tego samego aspektu. Patrzysz z innej strony na swoją "nadbudówkę". Po czym to widać- już tłumaczyłem, pokazywałem. Nadbudówka ma prawdopodobnie wygląd czegoś w rodzaju kontenera (podłużnego prostopadłościanu). Proporcje dla takiego prostopadłościanu (wysokość/szerokość) zmieniają się istotnie w zależności od kierunku patrzenia.