matsuka napisał(a): Cały ten mechanizm obmyślony przeze mnie dwa lata temu oparty był na idei udowodnionej przez niemieckiego naukowca, że światło zagina się do góry.Zdecyduj się, czy w końcu promienie zakrzywiające się w górę powodują, że części nie widać, czy obraz jest spłaszczony, bo próbujesz właśnie dowodzić obu tych rzeczy naraz i trochę zabawnie to wygląda.
Wtedy jeszcze nie istniał film pt. Convex Earth, gdzie brazylijscy naukowcy potwierdzili później moje przewidywanie.
Brazylijscy naukowcy obserwowali statek znikający za linią widnokręgu
matsuka napisał(a): ale gdy użyli teleskopu newtonowskiego zbierającego więcej obrazu niż oko ludzkie ujrzeli taki widok tego samego statku.Nie zwróciłeś oczywiście uwagi, że na Twoim schemacie coś takiego jest niemożliwe, ani że w ogóle nie tak działa teleskop. Że jedyne, co teleskop może zrobić, to powiększyć obraz - więc jakbyś dopasował proporcje masztu ze zdjęcia wyżej do zdjęcia niżej, to powinieneś otrzymać taki obraz, jak niżej, czego oczywiście nie dostaniesz.
matsuka napisał(a): wyśmiać tych, którzy serce wykładają na dłoni, żeby im pokazać dowody naukowe i eksperymenty dowodzące ponad wszelką wątpliwość, że jest inaczej.Nadal nie rozumiesz, co to jest "dowód naukowy".
matsuka napisał(a): Sorry, ale nie przypomina to tego, jak odbija światło księżyc, tylko to, jak odbija światło rasowa kula.Eeech...
![[Obrazek: ball-841176__340.jpg]](https://cdn.pixabay.com/photo/2015/07/11/19/30/ball-841176__340.jpg)
matsuka napisał(a): Co to oznacza? Że można sobie urządzeniem z Ziemi lub samolotu tak majstrować sygnałem GPS, żeby wskazywał pozycję taką jak chcemy, czyli np. lotniska.Spróbuj, tak dla sportu, wskazać jakieś różnice między następującymi scenariuszami:
- wysyłanie sygnału GPS takiego, żeby odbiorniki w zasięgu wskazywały zadaną pozycję
- wysyłanie sygnału GPS takiego, żeby każdy odbiornik w zasięgu wskazał swoją pozycję.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein