Maciej1 napisał(a): Skrócenie dotyczy OSI PIONOWEJ. [Czyż nie powtarzałem tego wiele wiele razy ? Czy nie wiecie o czym jest mowa ? Nie zauważyliście, że w istotnej kwestii (urojonego "schowania się pod") istotna jest oś pionowa ?To chyba musisz się wyrażać bardziej ściśle.
Ale wy jak zwykle od rzeczy, nie na temat. Bo to co do rzeczy- to do was-niedorzeczników nie dociera]
Podłoga jest w osi poziomej. Oś pozioma jest prostopadła do pionowej. Os pozioma to NIE JEST oś pionowa.
Obraz pozorny to odwzorowanie obiektów w przestrzeni na sferę. Co to jest dla Ciebie "oś pionowa" na sferze? Dla mnie chodziło o przekrój pionowy, czyli zasadniczo kąty wzdłuż "południków", i też w tym kącie jak najbardziej zachodzi rozciągnięcie podłogi.
Poza tym Ziemowit podał Ci potencjalny bieg promieni, który prowadzi też do rozciągnięcia w Twoim "pionie". Do tego się nie odniosłeś, bo po co.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein