Cytat:Ziemowit, podobnie jak Ty- również od rzeczy. Bo w jego rysunku także jest poziom. [Sfera (trójwymiarowa)- z definicji i z konieczności - rozciąga się w więcej niż w jednej tylko niezależnej osi (konkretnie w trzech wzajemnie niezależnych)].Czy ja dobrze widzę? Chcesz powiedzieć, że każdy nietrójwymiarowy rysunek czegokolwiek zachodzącego w przyrodzie jest "od rzeczy"?
Na rysunku masz dwie osie, oś pionową i poziomą. Taki rysunek opisuje wycinek przestrzeni, czyli cienki plaster wycięty z trójwymiaru.
Skoro nie możesz podważyć mojego rysunku to podważasz sens dwuwymiarowych rysunków, a tym samy podważasz swoje własne dwuwymiarowe rysunki i przyznajesz, że pisałeś od rzeczy?
Mam Tobie przypomnieć jeden z dziesiątków Twoich postów gdzie za pomocą dwuwymiarowych rysunków opisujesz zjawiska zachodzące w przyrodzie? Własnie powiedziałeś, że są niedorzeczne.
Maciej1 napisał(a): Nie. Refrakcja wynikła z warstwowości w powietrzu nie może rozciągać. To oczywistość.
Na powyższym schemacie ("oko spod wody patrzy". powierzchnia wody- oś x) pomiń zupełnie rozważania ilościowe. Ale patrz i myśl.
To co jest tuż nad powierzchnią wody (promień CD) odwzoruje się dla oka jako AC. Natomiast oś y, czyli promień Oy [początek w punkcie O i po osi y do góry] odwzoruje się jako AOy. Czyli można powiedzieć (to jest nieścisłe, ale obrazowe) "kąt 90 stopni (o wierzchołku w p. C), tj. zakres widzenia 90 stopni (nad warstwą) musi się wcisnąć (na obrazie) w kąt OAC, na pewno mniejszy niż 90 stopni".
Nie może być zatem mowy o żadnym rozciągnięciu. Tam gdzie refrakcja zachodzi: a zachodzi pomiędzy warstwami może być tylko spłaszczenie.
[Analogicznie można przeprowadzić dla odwrotnego spojrzenia. Ale prościej, wystarczy sobie przypomnieć: kolega stojący po pas w basenie ma skrócone nogi, gdy patrzę na niego znad wody.]
Nie mam pojęcia jak się teraz z tego wyplączesz

![[Obrazek: noiJmGZ.jpg]](https://i.imgur.com/noiJmGZ.jpg)