Maciej1 napisał(a):Ziemowit napisał(a):Cytat: fragmencie bliżej zenitu dałoby się znaleźć jakiś wycinek, na którym "odcinek wydłużył się" [Odpowiadam : tak, dałoby się znaleźć. Każdy jednak odcinek rzeczywisty pionowy "od horyzontu- w górę/dół" jest skrócony.Przyznam, że nie rozumiem. Jaki odcinek który się wydłużył dałoby się znaleźć a jaki nie?
Naprawdę nie chce mi się już rysować i rozważać kwestii w tej materii nieistotnych. Istotne są bowiem widoki w pobliżu linii horyzontu (w pobliżu linii warstwy). Dla tych warunków (widoków w pobliżu linii horyzontu) może zachodzić tylko spłaszczenie odcinka pionowego (dowolnego, a nie tylko odcinka "od horyzontu- w górę/w dół"). Ponieważ dla warunków w pobliżu horyzontu (w pobliżu warstwy- bardzo płaskie spojrzenia) odpowiedni kąt (na ostatnim wrzuconym przeze mnie schemacie jest to kąt F'-oko-F) może się już tylko zmniejszać (w miarę zbliżania toru promienia się do warstwy/horyzontu). [Jesteśmy bowiem dla tych warunków (bliskość horyzontu/warstwy) poza punktem przegięcia odpowiedniej funkcji (rozważanej przeze mnie na schemacie z "okiem spod wody") ]
A dla mnie cholernie bardzo ważne są widoki od zenitu do nadiru. Tak cholernie, że ja pie..olę. Więc wyjaśnij jaki odcinek "dałoby się znaleźć" który "wydłużył się"?