Maciej1 napisał(a): Procesy przypadkowe nie generują, tym bardziej regularnie i powtarzalnie precyzyjnych symulatorów optycznych. Natura niczego więc wam systematycznie nie składa. Widać niezgodnie z "kulą ziemską", a zgodnie z płaską ziemią ponieważ ziemia po prostu najpewniej jest idealnie płaska. To Fizyk, kombinując z gradientami temperatur składa wam w swoim symulatorze i mami was w ten sposób, że nawet wierzycie iż "natura potrafi tak samo z przypadku składać w powietrzu, i to regularnie i powtarzalnie, odpowiednio dobierając gradienty, że zawsze są tylko dwie możliwości: albo widać silne efekty optyczne- odbicia , spłaszczenia, albo widać w dobrej zgodności z płaską ziemią". No cóż, jeśli wierzycie, że natura jest tak samo rozumna jak Fizyk i potrafi systematycznie tak dobierać przypadkowe gradienty, by zawsze symulować płaską ziemię, to cóż ja wam na to mogę poradzić ? Przecież nic. Każdy wierzy w to w co chce wierzyć. Kto chce wierzyć w głupstwa, ten wierzy.Wyzwanie dla Ciebie, skoroś taki mocny w gębie:
Weź mój symulator (możesz też stworzyć swój albo zatrudnić kogoś, kto stworzy - nieistotne - mój po prostu jest już funkcjonalny) i znajdź takie warunki, które przy założeniu płaskiej Ziemi odtworzą jedną daleką obserwację. Choć jedną! Weź jakieś dalekie zdjęcie (powiedzmy, min. 100 km) gór albo czegoś zrobione ze znanej lokalizacji - możesz zrobić je sam - weź dane topograficzne i odtwórz zdjęcie przy założeniu, że Ziemia jest płaska.
Jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego symulatora, służę pomocą w jego obsłudze, jeśli będziesz miał z nią problemy.
Podpowiem, że Ci się nie uda. Nie znajdziesz warunków, dla których symulowany widok odtworzy zdjęcie. Tymczasem w ogromnej większości przypadków przy założeniu kulistości Ziemi nie trzeba nawet nic dobierać, widok odtwarza się niemalże sam.
Wyciągnij z tego wnioski.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein