Fizyk napisał(a): Przy typowym (-0,0065 stopnia na metr) gradiencie temperatury promień wypuszczony z wysokości 2,2 m nie powinien być w odległości 12 km niżej niż ok. 2,5 m nad Ziemią. FECORE raportuje 1,5 m, ale podają minimalną możliwą wysokość wynikającą z krzywizny jako 3,5 m - wyliczoną z prostoliniowych promieni (sprawdziłem, zgadza się). To oznacza, że typowa atmosfera już na starcie obniża promień o metr względem prostoliniowych przewidywań.
To w idealizacji geometrycznej. W praktyce na "kuli ziemskiej" musisz rzucać promień ciut wyżej, niż "po stycznej" do kuli.
Teraz przyszło mi do głowy, że FECORE powinien popracować nad wypoziomowaniem lasera. Zresztą nie wiem, może pracowali ? Np. zgrać go z tym urządzeniem
https://www.xpertsurveyequipment.com/tri...level.html
które podobno pozwala wypoziomować z dokładnością 1 mm/1 km !
Wtedy miałbyś większy zgryz, gdyż w swoim symulatorze mógłbyś analizować tylko promień wypuszczony poziomo, który jak wiadomo na "kulce ziemskiej" ucieka w górę względem powierzchni. Na płaskiej- oczywiście żaden problem.
Natomiast teraz masz wygodniej, bo możesz sobie w symulatorze strzelać dowolnym promieniem, np. bardziej w dół , w kierunku ziemi. Dodatkowy Twój zysk: im niżej tym gradienty gęstości są na ogół większe.
Dodatkowo: warto by badać promień po drodze, tj. np. co kilka km- jego wysokość nad wodą. Myślę, że to by ostatecznie pogrążyło kulziemców i ich kuloziemstwo.