pilaster napisał(a): Ciekawe że wobec Vanata i innych klimatystów żeniec takich oczekiwań nie formułuje.Masz problem, bo od IPCC wszyscy wymagają rygoru naukowości.
No i jak z Tobą gadać kolego, gdy za każdym zdaniem stoi kłamstwo lub manipulacja.
Wymyśliłeś sobie idiotyczny termin "klimatyści", nie potrafisz definiować jego desygnatu, więc używasz go w dowolnych znaczeniach. Jak zwykle...
pilaster napisał(a): A otwierającego watek artykułu w ogóle nie czytał. Nie jest to bowiem artykuł naukowy i nie da się go na takowy, nawet dodając bibliografię, źródła, etc, przerobić.A więc recenzji specjalistycznej nie podlega?
A nieautoryzowany wywiad z prasy popularnej uznałeś za tekst który może takiej recenzji podlegać... Ach, ja zapomniałem, że ty nie recenzujesz, tylko manipulujesz wypowiedziami w celach czysto ideologicznych

Przecież sam napisałeś, że "Malinowski zaś w ogóle w tym wywiadzie naukowcem nie jest. Zamiast konkretnych danych liczbowych dostajemy praktycznie wyłącznie pojęcia z logiki rozmytej („mniej”, „więcej”, „bardziej”, trochę”), oraz alegorie, metafory, hiperbole, przenośnie i inne typowe dla poezji środki wyrazu."
Ale podwójne standardy oceny to dla ciebie podstawowe narzędzie pracy.
pilaster napisał(a): Nie ma w nim (w tekście Pilastra) bowiem niczego nowego czy odkrywczego (...) zaczerpnął go z podręcznika do astrofizyki wydanego ćwierć wieku temu.W tekstach dr Zięby też nie ma nic odkrywczego i też często powołuje się na stan wiedzy sprzed kilkudziesięciu lat. Nie można mu więc niczego zarzucić a recenzje jego tekstów nie są praktycznie możliwe

pilaster napisał(a): Jeszcze sensowniej emisję CO2 w przeliczeniu na PKB. Od kilkunastu lat polskie emisje CO2 są stałe, ale PKB w tym czasie znacznie wzrosło i teraz Polska ma ten wskaźnik na poziome USA, nieco tylko gorszy od Niemiec.A jeszcze sensowniej byłoby nie manipulować wypowiedziami innych w celu oskarżenia ich o kłamstwo.
Zacytowałeś wyrwaną z kontekstu wypowiedź "a w Polsce to w ogóle" i uznałeś, że oznacza ona "w Polsce od zawsze i po dziś dzień emisje CO2 rosły i rosną w każdym możliwym ujęciu"
A moim zdaniem wypowiedź ta znaczyła: "obecna polityka polskich władz i ich niechęć do dekarbonzacji doprowadziła do tego, że w zeszłym roku emisja CO2 w liczbach bezwzględnych zaczęły rosnąć, pomimo, że w większości porównywalnych do nas państw europejskich spadają..."
Czyli zarzucając bezczelne kłamstwo to z twojej strony bezczelna manipulacja.
Co profesor miał na myśli nie wiem, ty tez nie wiesz, bo z jakiegoś powodu nie chcesz go o to zapytać na portalu "nauka o klimacie" na którym przecież pisuje...
Skądinąd jest to jedyny cytat, który w jakiejkolwiek postaci podałeś z wywiadu, reszta to twoje trawestacje wypowiedzi profesora, które najpewniej są, jak to u ciebie zawsze, zmanipulowane, nadinterpretowane i przekłamane...
pilaster napisał(a): Jeżeli uda się komuś znaleźć jakiekolwiek w miarę miarodajne (najlepiej naukowe, ale może być i popularnonaukowe) źródło z ostatnich 20 lat, które potwierdza to co bredzą Malinowski z Vanatem - że Słońce zamieni się w czerwonego olbrzyma za 2(+/-0,2) miliardy lat, a nie jak głoszą obmierzli denialiści za 4 miliardy lat i/lub że transport energii z jądra słońca odbywa się drogą konwekcji, to pilaster ufunduje temu komuś nagrodę książkową.Po pierwsze nie twierdzę wcale, że Malinowski coś takiego twierdzi, bo jak pisałem wielokrotnie nie czytałem wywiadu, a z tego co napisałeś Malinowski żadnych konkretnych liczb tam nie podaje.
Po drugie już samo stwierdzenie, że ja coś na ten temat twierdzę, jest kłamstwem i manipulacją, więc zakładam, że wszystko co napisałeś o wypowiedziach Malinowskiego tez jest kłamstwem i manipulacją.

![[Obrazek: cool.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/cool.gif)