Dragula napisał(a): Tak na dobrą sprawę to co Wam w pilastrowym artykule nie leży? Poza wstawką o pożeraniu dzieci i zyciu w biedzie, to są tam konkretne wyliczenia, do których można się przyczepić i sprawdzić. Poza tym nie jest pilaster jakimś odszczepieńcem, bo część naukowców takze uważa, że globalne ocieplenie następuje niezależnie od ilości emitowanego CO2. Obecnie to chyba w świecie naukowym ten wlasnie poglad przeważa.
Mnie na przykład nie podoba się końcówka. Nie wiem, czy pilaster świadomie trolluje swoich czytelników, czy też po prostu tak długo polemizował z różnymi pseudonaukowcami, że nieświadomie przejął ich styl. "W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat powstał jednak na świecie potężny przemysł medialno-propagandowy..." - argumentacja typu "za przeciwnikami moich poglądów stoją wielkie pieniądze i spizeg światowego żydostwa". Po tego typu wyrażeniach rozpoznaje się pseudonaukę. Nie umiem merytorycznie odnieść się do tez pilastra i wolałbym, aby na ten temat wypowiedział się klimatolog, a nie losowi dyletanci tacy jak ja, będący za lub przeciw. Jeśli jednak autor z góry asekuruje się przed negatywną recenzją profesjonalistów, sugerując, że kto się nie zgadza, jest w sekcie i spizgu klimatystów, no to raczej skutecznie ich zniechęci do polemiki. Zniechęcenie przeciwnika do dyskusji to jest sposób na wygranie tej dyskusji, ale nie na udowodnienie swoich racji.