To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolność jako uświadomiona konieczność
Adam M. napisał(a): Czy Hegel jakis czas temu nie sformuowal podobnej tezy ?

Nie jestem autorem tej tezy. Ja tylko uświadomiłam sobie, że jest prawdziwa.

Lampart

Cytat:Pelikan

A to czy pogodzisz się ze swoim przeznaczeniem, też jest przesądzone przez Boga? A może to jest właśnie ta szczelina na wolną wolę i wtedy jednak czarna plamka na wszechwiedzy Boga?
Teraz tak sobie myślę, że jednak nie do końca jest tak jak napisałam, ponieważ jeśli Bóg by znał cały los od początku do końca, a nie wiedział tylko tego, jak się ustosunkuje do tego losu, to by oznaczało, że samo nawrócenie nie miałoby jakiegoś większego znaczenia. Np. Hitler i tak by rozpętał II wojną światową, niezależnie od tego, czy by się nawrócił, czy nie. A jednak ta akceptacja losu jest punktem zwrotnym w życiu człowieka. Człowiek wtedy zmienia bieg spraw...

Wobec tego ten los nie może być w całości przesądzony, raczej chodzi o to, że przesądzony jest ten właściwy los, ta misja, powołanie od Boga, natomiast człowiek może z tej drogi zboczyć i to już nie jest zdeterminowane przez Boga. Taki człowiek idzie samopas.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wolność jako uświadomiona konieczność - przez towarzyski.pelikan - 24.05.2019, 23:01

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości