Lampart napisał(a): Czyli Kalwinizm?
Nie.
Wszechwiedza Boga nie determinuje naszego potępienia lub zbawienia. Bóg stworzył świat i ma wgląd w to, jak potoczą się losy poszczególnych ludzi, ma wiedzę o skutkach naszych wolnych wyborów. Bóg pragnie zbawienia dla wszystkich ludzi, ale jest świadom, że tylko część wybierze zbawienie.
Czyli nasz los jest z góry przesądzony, ale wcale nie z woli Boga, tylko z naszej własnej.
31Wówczas Jezus rzekł do nich: "Wy wszyscy zwątpicie we Mnie tej nocy. Bo jest napisane: Uderzę pasterza, a rozproszą się owce stada. 32 Lecz gdy powstanę, uprzedzę was do Galilei". 33 Odpowiedział Mu Piotr: "Choćby wszyscy zwątpili w Ciebie, ja nigdy nie zwątpię". 34 Jezus mu rzekł: "Zaprawdę, powiadam ci: Jeszcze tej nocy, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz". 35 Na to Piotr: "Choćby mi przyszło umrzeć z Tobą, nie wyprę się Ciebie". Podobnie zapewniali wszyscy uczniowie.(Mt 26, 31-35)
Jezus nie zmusił Piotra do wyparcia się, on to zrobił z własnej woli, ale musiał to zrobić. Nie mógł postąpić wbrew swojemu losowi (=wbrew własnej woli). Tutaj się klaruje różnica pomiędzy wolą a pobożnym życzeniem.