Adam M. napisał(a): system proporcjonalno partokracyjnyNo właśnie. O tym pisałem. Wszędzie na świecie, gdzie mamy JOW-y występuje silna partiokracja i zacementowanie sceny politycznej w systemie, najczęściejj, dwupartyjnym. Zwróciłem na to w tym wątku uwagę. Ale Adam M. i tak będzie powtarzał kretyńskie teksty, że to system proporcjonalny jest bardziej partiokracyjny. I nie odniesie się nijak do tego, co piszą inni.
Adam M. napisał(a): W skrocie nie ma rozdzialu miedzy wladza wykonawcza a ustwodawcza, w dodatku wladza wykonawcza pisze prawo jako ustawodawca i potem galopem przeprowadza przez Sejm i Senat robiac z nich maszynke do glosowaniaOczywiście w USA, jeśli akurat mamy dominację tej samej partii, która wystawiła aktualnego prezydenta w ogóle do tego nie dochodzi.
Na koniec pytanko – z ciekawości. Jest wielu użytkowników, którzy stawiają spację przed znakiem zapytania. Zawsze jak to widzę, to się pytam, czemu to robią. I nigdy nie potrafią wyjaśnić. Może Ty to wreszcie uczynisz? Czy też potwierdzisz moją hipotezę, że jest to jakaś choroba psychiczna, której istnienia chory sobie nie uświadamia i nie panuje nad sobą?