To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bóg stwarza świat z chaosu - moja interpretacja
Nie do końca ot tak się złożyło, że powstała żyrafka, to znaczy faktycznie nikt jej nie skonstruował, ale ona nie wyskoczyła ot tak z chaosu.
Sypne kilkoma ogólnikami. Natura globalnie dąży do nieuporządkowania - entropia wzrasta, natomiast ewolucja idzie w przeciwnym kierunku, wyłaniają się pewne powtarzające wzorce w różnych strukturach organizmów żywych itp.
Tak to już jest, że w Nicości czyli wszechświecie, muszą być opozycyjne wartości. 0 = 1-1,
0 = ewolucja - entropia.

Jaką rolę w tym wszystkim gra świadomość? Przypuszczam, że jest coś takiego jak globalna protoświadomość. I ona w istocie jest fundamentalna, a to ludzkie dorosłe spojrzenie w tył z pozycji nabytej wiedzy już nie. W dzieciństwie życie i otoczenie rządziło się pewnymi prawami. Nie rozumiało się ich, nie dostrzegało czy odbierało przez pryzmat ignorancji, emocji itp., ale to nie znaczy, że mechanika wydarzeń z tamtego okresu powstała dopiero przy spojrzeniu wstecz po nabyciu wiedzy i jej zrozumieniu. Oczywiście upraszczam bo w dorosłym życiu też nie widzimy wszystkich detali, ale rozumiemy już więcej.

Z drugiej strony rozumienia nie zrównałbym z poczuciem sensu, bo więcej sensu widziałem w życiu jak byłem głupszy i młodszy, a teraz to wszystko jest takie odczarowane, takie naturalne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Bóg stwarza świat z chaosu - moja interpretacja - przez Lampart - 07.06.2019, 22:57

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości