Dwa Litry Wody napisał(a): 1. Lansując koncepcję Europy Narodów PiS stawia w swojej polityce zagranicznej na pogłębianie decentralizacji UE, co jest par excellence zgodne ze strategicznymi celami Federacji Rosyjskiej, która nawet jeśli z największymi krajami UE może układać się jak równy z równym, to w konfrontacji z silnie scentralizowaną UE mogłaby pełnić wyłącznie podrzędną rolę dostawcy surowców energetycznych.
Gdzie mogę znaleźć coś o Europie Narodów? Trochę poszukałem i znalazłem tylko to:
![[Obrazek: Zrzut-ekranu-2019-03-10-o-21.52.27.png]](https://oko.press/images/2019/03/Zrzut-ekranu-2019-03-10-o-21.52.27.png)
Cytat:2. Realizowana przez PiS wizja ustroju, z podrzędną pozycją obywatela wobec państwa oraz praktyki sprawowania władzy oparte na zastąpieniu praworządności partyjnym samowładztwem konsekwentnie oddalają Polskę od standardów właściwych dla zachodnich demokracji a przybliżają do wzorców praktykowanych we wschodnich satrapiach stopniowo wpychając nasz kraj w obszar polityczno-kulturowy określany jako Русский мир.
Ok, ale do tego wszystkiego powolutku i stopniowo przyzwyczajały nas poprzednie partie i rządy. PiS jest już tylko bezczelną kwintesencją nepotyzmu praktykowanego od lat.
Cytat:3. Polską energetykę PiS uparł się oprzeć na węglu kamiennym którego coraz większe ilości importujemy (w ubiegłym roku 18 mln ton)… głównie z Rosji (70% importu i ciągle rośnie).
Racja. Dziwne też, że nie ruszamy naszych złóż, mimo że mamy u nas tego pod dostatkiem. Wszystkie sprywatyzowane kopalnie radzą sobie dobrze.
Cytat:4. Choć PiS chwacko domaga się reparacji od będących spadkobiercą III Rzeszy Niemiec, to nigdy i pod żadnym pozorem nawet się nie zająknął by reparacji zażądać od będącej spadkobiercą ZSRR Rosji – i to mimo, że ZSRR napadł na nasz kraj w 39 roku, mordował skrycie i jawnie naszych obywateli, TRWALE oderwał od Polski kresy wschodnie, wymusił rezygnację z udziału w planie Marshala i zafundował nam ustrój, który musieliśmy ze wszystkimi tego konsekwencjami znosić przez blisko pół wieku.
Ciekawe. Nigdy na to nie zwróciłem uwagi.
Cytat:Bo też PiS to nie są żadne pachołki ruskich, tylko zwykli pożyteczni idioci.
Też mi się tak wydaje.
Są to pachołki USA, które cechują się znacznym nepotyzmem i dojeniem koryta, a przy okazji podejmują decyzje, które wydają im się dobre dla Polski, które ją jednak osłabiają.
Tak jak Putin jest pachołkiem Polaków - myśli że podejmuje decyzje dobre dla siebie i Rosji, a ciągle tylko pogarsza jej i swoją sytuację, a polepsza polską np. załatwił naszemu krajowi prawie milion dodatkowych pracowników z Ukrainy.
Socjopapa napisał(a): Zagrania propagandowe. Jako pachołki USA nie powinni rozmontowywać i tak słabej armii, czy podobno kiedyś całkiem niezłego, wywiadu, a to zrobili.
Ale ta nasza armia, trochę silniejsza czy trochę słabsza - i tak chuja warta. Na 100 000 żołnierzy 30 000 zakoszarowanych, a pozostałe 70 000 to urzędnicy wojskowi, którzy mogą napierdalać we wroga pieczątkami i zszywaczami.
A co do wywiadu to albo celowy zabieg albo totalna głupota.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać