Pterodaktyl napisał(a): Powiem szczerze, że trochę mnie zagiąłeś - oczekiwałem odpowiedzi "nie da się tego zapisać", gdyż liczba ta (megiston) jest niewyobrażalnie większa od liczby elektronów we Wszechświecie.No wiadomo, że nie da się tak normalnie zapisać, co jeszcze nie znaczy, że nie można czegoś policzyć
Nie mam kompetencji, aby rozstrzygać poprawność tego wzoru. Ale mogę Ci oddać pałeczkę za chęci
Odpowiedź jest o tyle sympatyczna, że wyraża liczbę zer tylko za pomocą tych specjalnych funkcji i standardowych działań, co wcale nie było oczywiste, że da się zrobić.OK, zagadka ode mnie. Kiedyś kilka kursów autobusem mi umiliła zanim wpadłem na rozwiązanie, więc podaję dalej.
Alicja i Bob bawią się w kodowanie informacji. Alicja zaczyna z 5 kartami ze standardowej talii 52 kart. Ma spośród tych 5 kart wybrać jedną, którą zatrzyma, i ma ją zakodować oddając pozostałe 4 w odpowiedniej kolejności Bobowi. Bob ma odgadnąć jaką kartę zatrzymała Alicja. Strategię kodowania/dekodowania ustalają wcześniej.
Zagadka polega na podaniu przykładu takiej strategii, która dla każdego zestawu początkowego 5 kart pozwoli Alicji wybrać jedną z nich do zakodowania tak, że Bob jednoznacznie ją odgadnie na podstawie 4 otrzymanych.
Oczywiście liczy się tylko kolejność otrzymanych kart oraz ich "nominał", czyli kolor (trefl, karo, kier, pik) i czy jest Asem, jedną z blotek, czy którąś z figur.
Dodam jeszcze, że może się wydawać, że nie ma rozwiązania, ponieważ za pomocą 4 kart można zakodować jednoznacznie tylko 4!=24 kart pozostałych w talii (48). Spoiler: rozwiązanie jednak istnieje, a wyjaśnienie powyższego (pozornego) paradoksu może być pytaniem bonusowym