Rodica napisał(a): Teista:Ja to widzę tak. Szczury, w odróżnieniu do ludzi nie stworzyły kultury, a jednak występują u nich zachowania homoseksualne. Zgodziłaś się, że u szczurów nie ma mowy o oddziaływaniu kulturowym na ich zachowania, więc na ich zachowania ma wpływ jedynie biologia. U człowieka opcja homo występuje niezależnie od rodzaju kultury i występuje na przestrzeni całej zapisanej historii. Na zajęciach z histologii preparowałem i opisywałem wszystkie tkanki szczura i zapewniam, że włącznie z tkanką nerwową wszystkie wyglądały jak u ludzi. Tylko szczurze plemniki morfologicznie różnią się wyraźnie od ludzkich. Mózg szczura nie wykonuje tak złożonych operacji jak ludzki, jednak jeśli pewne cechy pojawiają się w rozwoju filogenetycznym na etapie płazów, gadów, ptaków i ssaków to muszą występować i u ludzi również. Jeśli szczur, pies i małpa (najbliższa filogenetycznie człowiekowi) wykazują zachowania homoseksualne przy braku wykształconej kultury, to u człowieka też musi wystąpić takie zjawisko i występuje, niezależnie czy udało mu się wypracować czy nie tę kulturę. Z tego powodu sądzę, że kultura nie ma absolutnie żadnego wpływu na występowanie frakcji homo i jej liczebności w ludzkiej populacji, a doświadczenia na szczurach opisane wcześniej to potwierdzają.
Cytat:Jeszcze na studiach przeczytałem „Płeć mózgu” Anne Moir. To pozycja popularnonaukowa. Autorka przedstawia w niej serię eksperymentów, w których uzyskiwała homoseksualne mioty szczurówMózg szczurzy jest o wiele mniejszy i nie jest podatny na ksztaltowanie kulturowe.
Apel do wszystkich: Pomóżcie uwolnić wątek "Zefciu napisał". Dajcie mi możliwość obrony, nic więcej nie chcę.