korsarz napisał(a):1. No jak to nie ma jak jest? Pytam w imię czego jednym obywatelom odmawia się realizowania ich potrzeb a innym nie. Tym bardziej że małżeństwa hetero również dałby się zastąpić notariuszemDragula napisał(a): I dlaczego homoseksualiści nie zasługują na te same przywileje?
dwa pytania:
- od kiedy państwo zajmuje się aspektami moralnymi w kwestiach małżeństwa?
- od kiedy moralne jest niesprawiedliwe traktowanie obywateli przez państwo?
1. Bo nie ma takiej potrzeby, są notariusze, są prywatne ubezpieczenia etc. etc. Nie ma potrzeby dodawać biurokratom roboty.
2. Odpowiedzi na dwa pytania:
- od zawsze, od momentu istnienia hierarchii i powołania odpowiednich instytucji (małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny, utrwalony nie tylko w zapisie konstytucyjnym, ale i na drodze ewolucji gatunku, taka forma instytucji stała się kluczową przy budowaniu społeczeństw).
Nie dla wszystkich wartość zwana wolnością jest najwyższą wartością, niektórzy cenią sobie bardziej inne, np. porządek.
- A w jaki sposób homoseksualiści są niesprawiedliwie traktowani? Jaką mają ofertę dla ogółu społeczeństwa aby nadać im ten ''przywilej''?
2 .1. musisz mnie oświecić dlaczego ewolucja gatunku ma być dla nas wiążąca przy ustalaniu porządku w cywiliziowanym świecie. A sam mógłbyś się upewnić czy jakieś 50 tysięcy lat temu ludzie czasem nie seksili każdy z każdym i nie wychowywali wspólnie dzieci całej społeczności. I czy w końcu państwo zajmuje się moralnymi aspektami małżeństw (nie zaobserwowałem tego) i skąd bierze wytyczne, jeśli tak?
2.2 eh. Jaja sobie robisz? Za jedną z podstaw sprawiedliwości uznajemy to, że wszyscy obywatele państwa, niezaleznie od zajmowanej pozycji, wyznawanej wiary, pochodzenia, aparycji i masy innych pierdół są równi wobec prawa. W Polsce czysto arbitralnie dzielimy ludzi na takich którym pewne prawa przyslugują i na tych którym ich odmawiamy. Fajnie, że dzisiaj jestes po tej stronie, którą rząd akceptuje. Ale kiedyś ktoś może sobie wyodrębnić korsarzy i postawić kreskę między nimi a "normalnymi" ludźmi
Co do oferty - dla mnie wystarcza to, że najzwyczajniej w świecie buląc podatki mam prawo od państwa wymagać. Nie wiem czego mieliby się spodziewać homoseksualiści
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down